Avtal ska motverka dopning

Gym i Sverige ska kunna dopningstesta sina medlemmar, det kravet framgår i en ny statlig utredning.
Man vill skapa en ny organisation, Antidopning Sverige AB, som gymmen kan skriva avtal med för att få hjälp att testa sina besökare.
Är inställningen till dopning nåt du tänker på när du väljer var du ska träna? Om ja, varför det? Diskutera!
Dopningskontroller på privata gym är det bara polisen som får göra i dag.
De gym- och idrottsanläggningar som är knutna till Riksidrottsförbundet däremot, kan ha kontroller som förbundet själva ordnar.
Men nu föreslår en statlig utredning att en ny, fristående organisation, Antidopning Sverige AB, ska ha ansvar för arbetet mot dopning. Tomas Johansson är en av dem som ligger bakom utredningen.
– Antidopning Sverige AB ska ju inte bedriva en polisiär verksamhet. De ska ställa upp med metoder och redskap för att hjälpa besökare och gymägare att se till att man inte har en massa fuskare på gymmen, säger han.
Det innebär att de gym som vill skriver avtal med organisationen och kan då få hjälp att dopningstesta de som tränar. Misstänker man att någon dopar sig ska Antidopning Sverige AB till exempel kunna rycka ut och kontrollera.
– Grunden måste ju vara att gym- och träningsanläggningen själva är intresserade av att ha en dopningsfri miljö, säger Tomas Johansson.
Så tycker folk på gymmet

En form av dopning är steroider, något som kan få stora konsekvenser. Richard Seifert är instruktör på ett gym i centrala Stockholm.
– En polare till mig blev aldrig 22, han hängde sig. Han tog steroider och kombinerade det med kokain så han fick kraftiga personlighetsförändringar.
Levent Guven är en av gymmets medlemmar.
– Ett kontrollsamhälle är inte alltid att föredra, men det kanske är ett bättre förslag än att låta polisen utföra allt, säger han till P3 Nyheters reporter Guled Abdullahi.