Svårast för esteter att hitta jobb

"Många får inte jobben man pluggat till"
1:41 min

I dag kom SCB med en rapport om hur det har gått för personer som valt att jobba direkt efter gymnasiet. Svårast att komma in på arbetsmarknaden har de som gått estetiskt program. Där har bara drygt 40 procent ett stadigt jobb, tre år efter gymnasiet. Många som läser estetiskt jobbar med helt andra saker än det man pluggat till, till exempel inom vården eller med försäljning.

Tjejer som läser omvårdnad får ofta jobb inom vården. Många killar som väljer de tekniska programmen bygg och industri får också jobb inom de branscherna, men allra lättast att få jobb är det för elever som gått energiprogrammet. I övrigt så är det många som inte får jobba med det de pluggat till i gymnasiet, enligt SCB:s statistik.

Av alla som tog studenten 2004/05 så är det fler killar än tjejer som har jobb tre år senare, men en större andel tjejer pluggar på universitet eller högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".