En av tre dricker för mycket

"Kan va svårt att inse vad som är mycket"
1:29 min

Var tredje svensk mellan 16 och 29 år dricker så mycket att det kan vara farligt för hälsan. Det visar Folkhälsoinstitutets senaste siffror.

– En vanlig vecka så... Ja, det kanske blir att man tar några glas på fredagen och någon gång i veckan kanske. Jag tror att det kan vara svårt att inse ibland, vad som är mycket och vad som är lite, säger Sofia Grahm, 24 år.

Folkhälsoinstitutets siffror för 2010 bygger på frågor om hur ofta och mycket man dricker och hur ofta man blir full. Enligt dem så är det alltså många som dricker så mycket att det kan vara farligt.

– Kanske inte bland mina vänner, att de dricker för mycket när de väl dricker, men de dricker ofta. Kanske både torsdag, fredag, lördag... och söndag, säger Klara Alvén.

Hon är 26 år och pluggar på Handels och berättar hur man kan tänka:

– "Jag är lite trött, det är onsdag, jag tar en öl, så kopplar jag av lite." Det tror jag, att man dricker inte bara när det är fest och det är väl det som börjar bli farligt.

Även Simon Wennstig känner igen bilden. Själv är han 21 och läser Europaprogrammet på Göteborgs Universitet.

– Det har blivit så, det förknippas med att vara student, att man ska ut dricka. Allt socialt umgänge förknippas med alkohol liksom.

Enligt en tidigare rapport om 16-19-åringar så varierar det en hel del hur mycket man dricker. Bland tjejerna i vissa delar av Göteborg har så mycket som 42 procent vad Folkhälsoinstitutet kallar riskabla alkoholvanor.

– Inte de jag umgås med, de dricker inte för mycket, de dricker ingenting, säger Kristin Bockström Leguillerme, som går på Shillerska gymnasiet.

Hur mycket dricker de som dricker då?

– Jag vet inte, men mycket i alla fall, en vodka kanske.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".