Demonstranter utanför Egyptens ambassad i Syrien. Foto: Muzaffar Salman / Scanpix
SYRIEN

"Minoriteter kommer att drabbas"

"Det kan bli i Syrien som det blev i Irak"
1:01 min

Revolutionen i Tunisien inspirerade till protesterna i Egypten, och det sprider sig till fler och fler arabiska länder.

I Syrien har aktivister börjat förbereda demonstrationer runtom i landet, men en del grupper är oroliga för vad som ska hända. Bland annat den kristna minoriteten.

– Kämpa för er värdighet, ert levebröd och säg nej till korruptionen. Förena er tillsammans allihop: kurder, araber och kristna.

I ett videoklipp som spridits på nätet uppmanar en syrisk man sitt folk att gå ut på gatorna att demonstrera mot regimen i landet.

Aktivister på nätet vill att folk över hela landet gör som i Egypten och Tunisien, och ger sig ut på gatorna för att protestera mot regimen i Syrien - där president Bashar al-Assad styrt landet sen 2000, när han tog över makten från sin pappa.

Habib och Lahdo är två kristna från Syrien som nu bor i Sverige. De är oroliga för att olika minoriteter kan råka illa ut om det blir ett regimbyte.

– Det finns kurdiska och kristna minoriteter som kommer att drabbas, det är ingen tvekan om den saken, säger Habib.

Lahdo kom till Sverige för två månader sen, och är orolig för att det kan bli i Syrien som det blev i Irak, där kristna blev måltavlor för våld från andra grupper.

– Rädslan är att de som hände i Irak även händer i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".