Lasern i Maradonas ansikte är inte lika stark som den i artikeln Foto: Martin Meissner / AP

Riskerar fyra års fängelse för laser

"Den här lasern behöver man helt klart tillstånd för"
1:10 min

En 21-åring åtalas nu för luftfartssabotage i Göteborg och riskerar fyra års fängelse. Det var i februari förra året som han, enligt åtalet, sköt med sin laserpekare mot en polishelikopter från sitt fönster i Västra Frölunda.

Enligt åtalet ska killen ha riktat laserpekaren mot helikoptern mellan sju till tio gånger i mellan fem till tio sekunder åt gången. Enligt åklagaren är den mycket kraftig och kostar runt 13 000 kronor att köpa. 
– Dessbättre hände det ingen olycka, säger åklagaren James Von Reis.

Först var brottsrubriceringen grovt luftfartssabotage som kan ge 18 års fängelse eller livstid. Men eftersom att poliserna faktiskt var utrustade med skyddsglasögon för att söka efter grön laser, så ses det inte som grovt längre. Killen är också åtalad för brott mot strålskyddslagen.
 – Det är riktigt att polisen hade tillgång till skyddsglasögon. Men de hade inte på dem under spaningen när de rutinspanade utan det var först när de blev bestrålade första gången.

Vad blev det för effekt?
– Ja, det blev ju en rejäl bländning för piloterna.

Fotnot: Vi har pratat med den misstänkte killen, men han vill inte ställa upp på någon intervju nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".