Folk samlades vid mordplatsen i somras. Foto: Fredrik Persson
brott och straff

Sju års fängelse för mord i Alby

"Inget fel med att stå i centrum"
2:10 min

Idag dömdes två killar för mordet i Alby i Södra Stockholm i somras, när en 19-årig kille blev skjuten i ryggen. I samband med mordet startades gräsrotsprojektet Vardagshjältar i Alby, som en reaktion mot våldet.
– Vi har fotboll och föreläsningar för ungdomar, säger Alieu Jallow som varit med i projektet sen starten.

I Södertörns tingsrätt dömdes idag en 18-åring till sju års fängelse för mord, och en 19-åring fick tre månaders fängelse och skyddstillsyn för medhjälp till grov misshandel.
En tredje kille, som var åtalad för att ha drivit på för att få skytten att döda killen, han friades helt och hållet.

Under förra året var det ovanligt många som blev skjutna i Alby och i Fittja som ligger precis bredvid. Bland annat var det en kille som sköt flera personer på en ungdomsgård, och under året var det flera händelser där personer blev skjutna i benen.
Samtidigt drogs ett par gräsrotsprojekt i gång i Alby, med hjälp av kommunala pengar. Syftet var att försöka skapa något positivt i området.

Alieu Jallow är med i en organisation som heter Albymoskéns ungdomar. I samband med mordet höll de en manifestation i Alby centrum för den mördade killen och mot våldet. Med hjälp av lite kommunala bidrag kunde de sen starta ett projekt som heter Vardagshjältar, som går ut på att plocka upp ungdomar som hänger utomhus, och försöka få med dem på olika aktiviteter istället.
– Det handlar inte om att det är nåt fel med att stå i centrum, men vi menar att om folk sysselsätter sig så är det mindre risk att de gör negativa saker, säger Alieu Jallow.

En gång i veckan spelar de fotboll i en idrottshall och då säger Aliou Jallow att det brukar komma runt femtio personer. Sen håller de också föreläsning en gång i veckan. Dom hålls i en moskélokal i Alby och handlar om islam eller om olika saker som händer i världen just då. På föreläsningarna brukar det mest komma folk som är muslimer.
– Men alla är välkomna.

Men hur når ni dem som inte är muslimer?
– Där har vi ju fotbollen. Och vi funderar på att ha lite mer "öppna" föreläsningar framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".