Sugen på att stanna hemma från jobbet? Foto: Mikael Andersson/Scanpix
JOBB

Vanligare med jobbskolk bland unga

"De unga prioriterar sig själva mer"
1:33 min

Unga personer har sämre arbetsmoral än äldre, det menar bemanningsföretaget Manpower som frågat drygt 8 000 svenskar om de stannat hemma från jobbet trots att de är friska.

Det har nästan var tredje person som är född på 80- eller 90-talet gjort, jämfört med bara var tjugonde bland dem som är över 60 år.

– Jag tror att den unga generationen prioriterar sig själva och sin fritid mer än vad vi gjort, säger Carina Riedler på Manpower.

Hon säger att det inte behöver vara arbetsmoralen hos de unga som är dålig, men kanske att de inte är lika lojala mot sitt jobb.

– Det är ju våra slutsatser, men jag tror att de unga har en kraftigare lojalitet mot sig själva än mot sin arbetsgivare.

Men bland andra fackförbunden ST och Unionen reagerar mot den slutsatsen. De i enkätundersökningen som säger att de någon gång stannat hemma från jobbet fast att de inte är sjuka har i första hand gjort det för att de känner sig trötta eller slitna. Det är det som är problemet, menar Åsa Johansson på fackförbundet Unionen.

– Känner man sig trött och sliten så är det nog för att man har jobbar ganska hårt.

18 procent av de unga födda på 80- eller 90-talet har någon gång sjukskrivit sig för att de känt sig slitna eller trötta. Allra vanligast är det bland dom som jobbar inom kundtjänst och det förvånar inte Åsa Johansson på Unionen.

– Du ska vara trevlig och ständigt uppkopplad, det är väldigt tuffa jobb, säger Åsa Johansson.

Men Carina Riedler på Manpower tror att det handlar om att den yngre generationen har andra krav och behov än den äldre.

– Det behöver vi som arbetsgivare bemöta, för att attrahera och behålla duktig personal, så att de går till arbetet trots att de kanske är lite trötta när klockan ringer.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".