1 av 2
Säpos Jan Garton. Foto: Ellen Andersson / P3 Nyheter
2 av 2
Montage Foto: Scanpix

Chatt: Ställ din fråga till Säpo

Säpo har haft fullt upp det senaste året, med självmordsbomben på Bryggargatan mitt i julruschen i Stockholm, prinsessbröllop och valet 2010. 
Men hur ser en dag ut på jobbet ut för Säpo? Och hur ser planerna ut för att fixa ett säkert samhälle?

På fredag mellan 14 och 14.30 svarade Jan Garton, chef för säkerhetsunderrättelser på Säpo, på publikens frågor i en chatt. 

moderator:Nu startar chatten med Säpos Jan Garton som är på plats i P3 Nyheters lunchrum. Välkommen med din fråga! /Ellen, publikredaktör
Soffan:Hur viktigt är det för er att få in tips från allmänheten? Har ett sånt tips lett till att ni kunnat hindra ett attentat?
Jan Garton:Hej Soffan, Som vid allt annat polisiärt arbete är allmänhetens stöd viktigt. Efter självmordsattentatet i december har vi fått in ca 1000 tips. Vi bearbetar all information vi får in. Tips från allmänheten kan vara pusselbiten som hjälper oss att komma vidare i en utredning eller förhindra ett brott.
Gustav:Hej jag är en civilingenjör på 30 jordsnurr och är väldigt nyfiken på hur ni klär er på SÄPO till vardags? min kollega på jobbet säger att ni har mörka solglasögon inomhus, stämmer det? Stort tack på förhand önskar hemlige Gustav
Jan Garton:Hej Gustav, Vi på Säkerhetspolisen klär oss mest som alla andra människor. Själv har jag jeans och en tröja på mig just nu. När solen skiner starkt utomhus använder även vi solglasögon - inte annars!
p.hansen:hur många cevilanställda har ni inom säk samt har ni informatörer som jobbar för säk i sverige eller utomlamds .
Jan Garton:Hej, Säkerhetspolisen har ca 1000 anställda. Knappt hälften är civilanställda. Det är riktigt att vi arbetar med människor som hjälper oss att hämta in information, s k källor eller informatörer. Det är viktigt att påpeka att de arbetar bara mot de brottsliga miljöer vi har som uppdrag att bevaka. Säkerhetspolisen uppdrag är att skydda Sverige och demokratin.
Mary:Jag skulle gärna vilja jobba på Säpo. Hur göra jag?
Jan Garton:Hej Mary, Roligt att du är intresserad av att jobba hos oss! Vi söker regelbundet efter medarbetare med olika kompetens och bakgrund. Vi lämnar alla lediga jobb till Arbetsförmedlingen och du hittar också våra utlysta tjänster på vår webbplats, www.sakerhetspolisen.se Välkommen med din ansökan!
Emma:Finns det Säpo-anställda som tvingas ljuga om var de jobbar? Och i sånt fall, får de en färdig cover story från arbetsgivaren?
Jan Garton:Hej Emma, Många av våra anställda har den typ av arbetsuppgifter som gör att de inte alltid kan berätta var de arbetar. Av skäl som du kanske förstår berättar vi inte närmare hur vi arbetar mot de miljöer vi har ett ansvar att bevaka. Vi har en svår uppgift - att förebygga och avslöja allvarliga brott innan de genomförs. För att klara det måste våra medarbetare ibland kunna arbeta utan att röja sig.
Sandra:Hej, jag undrar vad det krävs för utbildning för att jobba för Säpo? Hur söker man jobb hos er? Rekryterar ni folk? Finns det vissa egenskaper ni värdesätterextra högt när ni anställer folk?
Jan Garton:Hej Sandra, Säkerhetspolisen söker medarbetare med olika kompetens och bakgrund. Många är poliser som efter genomgången utbildning först har arbetar några år vid en polismyndighet. Andra är t ex samhällsvetare, jurister, ekonomer eller tekniker. Vi har också språkvetare anställda som tolkar eller översättare. Vi kräver svenskt medborgarskap och genomför säkerhetsprövning innan vi anställer någon. Vi sträver efter jämställdhet och mångfald när vi rekryterar. Titta på vår webbsida, så hittar du de tjänster vi utlyser!
Olle:Har säpo något sammarbete med försvarsmaktens underättelsetjänster?
Jan Garton:Hej Olle, Säkerhetspolisen samarbetar med många myndigheter i Sverige. Vi har ett bra samarbete med försvarsunderrättelsemyndigheterna. Ett exempel är Nationellt Centrum för Terrorhotbedömning (NCT), som bemannas av såväl MUST och FRA som Säkerhetspolisen. Inom ramen för Samverkansrådet mot terrorism arbetar vi också med många andra myndigheter, som t ex MSB och Transportstyrelsen.
moderator:13 minuter kvar av chatten! /Ellen
Henrik:Hur många "agenter" är det som jobbar på Säpo i sverige?
Jan Garton:Hej Henrik, Om du med "agenter" menar hur många som är anställda vid Säkerhetspolisen, så är vi ca 1000 medarbetare, med olika kompetenser och bakgrund.
Anders:Hej, Använder ni av att "scanna" genom sociala med (typ flashback.org och andra öppna forum) för att söka efter tips och/eller liknande? Följer ni upp med att spana på misstänksamma personer med inlägg på dess forum?
Jan Garton:Hej Anders, Vi använder oss naturligtvis av sociala media och olika öppna källor för vår omvärldsbevakning. Däremot är det inte riktigt att säga att vi systematiskt "scannar" sociala medier, t ex facebook. Det vore inte heller önskvärt att Säkerhetspolisen gjorde det, ur integritetssynpunkt, tycker jag.
Kim:Hej Jan, jag antar att många av brotten som SÄPO utreder eller förebygger är mellanstatliga. Hur fungerar samarbetet med våra grannländers säkerhetspoliser? Skulle en gemensam säkerhetspolis för mellanstatlig kriminalitet underlätta Ert arbete? Hälsningar Kim
Jan Garton:Hej Kim, Det är riktigt att vi har ett omfattande internationellt samarbete, vilket styrs av svensk lagstiftning och internationella konventioner. Vi samarbetar främst med övriga nordiska länder samt länder i övriga Europa. Vi har också ett regelbundet samarbete med USA. Av tradition är vårt internationella samarbete främst bilateralt till sin natur, men i ökande grad samarbetar vi också med andra länder i olika multilaterala grupper, t ex Counter Terrorist Group (CTG).
moderator:Tre minuter kvar av chatten! /Ellen
Anders:Vad tycker ni om muslimska friskolor i Sverige? Jag känner en tjej som jobbat i en muslimsk friskola och det hon berättade kunde man knappt tro var sant. De anmälde det till facket och det kom i media men det hände inte så mycket mer. Hon och några till slutade och jag tror att det fortsätter som vanligt. Jag undrar hur ni kan låta dessa muslimska skolor att fortsätta och jag är ganska säker på att ni vet vad som föregår och vad jag menar, men varför gör ni inget?? Måste något radikalt ske? Måste det upp på kalla fakta innan ni gör något?
Jan Garton:Hej Anders, Det är viktigt för mig att vara tydlig med att Säkerhetspolisens uppdrag handlar om att bekämpa terrorism, t ex sådan som kan komma ur våldsbejakande islamistiska miljöer. Hur vi i Sverige genom egna val och politiskt beslutsfattande väljer att organisera våra barns skolgång och utbildning är inte en fråga för Säkerhetspolisen. Det är också viktigt att inte göra en automatisk koppling mellan religionen islam och våldsbejande invidider eller grupper.
anders ulfhielm:ifall bomnben hade varit kraftigare hade han sprängt ett helt kvarter. kommer fler självmordsbobare att husera i sverige? och kommer detatt bli lika vanligt som i den tredje världen?
Jan Garton:Hej Anders, Vi bedömer fortfarande att terrorhotet mot Sverige är förhöjt jämfört med tidigare. Var och en måste ställa sig frågan hur man låter sig påverkas av terrorhotet. Personligen tycker jag inte att varken du eller jag har anledning att ändra hur vi lever våra liv i vardagen. Säkerhetspolisen och andra myndigheter lägger stora resurser på att avslöja och förebygga eventuella försök till terrorbrott. Det finns anledning att påminna om att Sverige i ett internationellt perspektiv fortfarande är en lugn del av världen.
moderator:Tyvärr kommer inte alla frågor i chatten få svar, även om vi nu kör på övertid för att hinna med så många som möjligt! /Ellen
Roy:Varför sprang livvakterna bredvid kortegen på kronprinsessans bröllop istället för att vara bilburna eller på en Segway kanske?
Jan Garton:Hej Roy, Säkerhetspolisen arbetade på olika sätt med att i förväg och under bröllopet bidra till att det blev en säker och positiv händelse för såväl de direkt inblandade som allmänheten. De livvakter du såg springa bredvid brudparet var en del av det skydd vi hade runt dem. Vi försöker hela tiden att anpassa våra åtgärder för att kunna skydda utan att störa våra skyddspersoner och andra människor som är del av en händelse. Vi är naturligtvis glada över att bröllopet kunde genomföras utan incidenter och blev den folkfest det blev.
moderator:Nu är chatten slut. Tack alla ni som ställde frågor! Och tack Säpos Jan Garton för att du kom hit och tog dig tid att svara! /Ellen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".