Inlägget på sajten togs bort. Fotot är ett montage av flera skärmbilder som togs i torsdags, när inlägget fortfarande var tillgängligt.
POLITIK

Jämförde romer med gräshoppor

1:39 min

I förra veckan fick kommunpolitikern Leif Vogel från Sverigedemokraterna sparken efter att ha skickat rasistiska mejl men det finns andra sverigedemokrater som uttalat sig rasistiskt den senaste tiden.

SD-politikern Thomas Karlsen publicerade i mitten av januari i år ett blogginlägg som beskrev romer som gräshoppor som har översvämmat Europa.

Thomas Karlsen är ledamot i kommunfullmäktige och gruppledare för Sverigedemokraterna i Trollhättan. Den 11 januari publicerar han ett inlägg med följande mening:

"Det är inte bara i Sverige som vi lycksaliggjorts av den exotiska "kulturberikningen" av zigenare från de forna öststaterna som likt en förtärande gräshoppssvärm översvämmat Europa"

Thomas Karlsen vill inte ställa upp på telefonintervju men skriver i ett mejl att texten är ett citat från sajten Politiskt inkorrekt. Han skriver att han inte på något sätt vill beskylla hela folkgruppen, men att det finns undantag som försämrar hela trovärdigheten för övriga som vill in i samhället.

- Den där meningen i inlägget är direkt osmaklig. Det är en avhumanisering av en hel folkgrupp som framställs som skadedjur, säger Martin Kinnunen som är pressekreterare för Sverigedemokraterna.

Tycker du att det är ett rasistiskt uttalande?
-- Ja det får man väl säga.

Martin Kinnunen säger att partiet kommer att utreda det här.

- Det är ett problem därför att människor kan komma att tro att partiet på något sätt står för de åsikterna som framgick i den där texten.

Thomas Karlsen har tidigare uppmärksammats för ett annat blogginlägg där han skrev att vissa invandrare präglas av en aggressiv gen. Jimmie Åkesson kommenterade det uttalandet så här i BBC s program Hard Talk för två veckor sen:

– Well I think if you look at any party in Sweden there are people, local politicians, that will say stupid things.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista