Bättre spara till bostad än till pensionen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Dumt pensionsspara som ung

"Finns skrämselpropaganda kring det här"
1:33 min

Svenskarna borde jobba längre för att få bättre pensioner, tycker regeringen som vill höja pensionsåldern. Nu ska det här utredas. Var tredje svensk oroar sig för pensionen, och var femte person mellan 20 och 24 år pensionssparar privat, enligt Länsförsäkringar.

Men det är onödigt, menar Pensionsmyndigheten som betalar ut pensioner. Kristina Kamp är pressansvarig på Pensionsmyndigheten, som tycker att man i första hand ska spara till sådant man behöver nu.

– För det första så behöver man ha en ordentlig buffert om man blir sjuk eller arbetslös, för då kommer inte pengarna den 25:e som lönen gör, säger Kristina Kamp.

Kristina Kamp på Pensionsmyndigheten säger att det så klart ligger i bankernas intresse att folk ska pensionsspara, för de pengarna är ju låsta i banken tills den dag du går i pension. Kanske gör det att nyttan med att spara redan när man är ung överdrivs.

– Det finns en slags skrämselpropaganda kring det här, att man ska ha vuxenpoäng, att det blir så lite i pension och att man måste börja spara tidigt. Men det finns viktigare saker att spara till när man är ung, säger Kristina Kamp.

Erika Pahne som är ekonom på Swedbank håller med om att det finns annat som man som ung kan behöva spara till i första hand.

– Man brukar prata om de fyra B:na som man behöver spara till: bil, boende, bohag och kanske bröllop.

Men hon säger samtidigt att det gör stor skillnad på pensionen om man sparar, det kan skilja tusenlappar i månaden. Kristina Kamp på Pensionsmyndigheten säger dock att det viktigaste för att få en bra pension är att ha ett jobb, att jobba mycket heltid och att se till att ens arbetsgivare betalar in tjänstepension. Men hon håller med om att man får utgå från sin egen ekonomi.

– Har du redan ett buffertsparande och en lägenhet som du i princip inte har några lån på så kan man så klart börja spara till framtiden på annat sätt, men man kan ju undra hur många 25-åringar som har en sådan tillvaro, säger Kristina Kamp.

– Har man inte råd med mer än att bospara så tycker jag att man ska prioritera det, men har man en god ekonomi tycker jag inte att man ska tänka bort pensionssparande bara för att man är ung, säger Erika Pahne på Swedbank.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".