Det är inte killens röst i inslaget, men hans skägg på bilden. Foto: Ramin Farzin / P3 Nyheter

Inget jobb med skägget kvar

"Vi kan ju utföra arbetet lika väl som alla andra"
1:28 min

Budfirman UPS har blivit stämda av Diskrimineringsombudsmannen på 200 000.
En kille som är muslim anmälde de efter att han fick sluta där som budbilsförare på grund av att han inte rakade av sig sitt skägg.

Ska ett skägg få göra skillnaden om man ska få ett jobb eller inte? Diskutera!

Killen vill inte ställa upp med sitt eget namn och i inslaget har vi bytt ut hans röst, men han berättar ändå varför han anmälde UPS. 

– Det är för att jag tycker att deras policy diskriminerar religiösa muslimer som tyvärr inte kan raka av sig sitt skägg på grund av sin religion. Samtidigt kan vi ju utföra arbetet lika väl som alla andra, berättar killen.

Det var i början av sommaren förra året som han började på UPS genom ett bemanningsföretag. Det började med en utbildningsvecka och där berättade UPS att de hade en policy om hur budbilsförarna skulle se ut.

– Och där handlade det om skägg och mustasch också, att det ska se vårdat ut. Och vårdat enligt dem är att man rakar det ständigt, och att man ser fräsch ut allmänt, berättar han.

När vi träffar honom har han lite mustasch och ett glest skägg på hakan. Han berättar att han på den tiden också hade rakat av sig sin mustasch. Han trodde inte att det skulle bli någon diskussion om det.

– Första arbetsdagen efter utbildningen kom chefen för alla chaufförer fram till mig och sa att jag måste raka av mig skägget.

Sen gick chefen iväg, och det var först nästa dag som de fick tillfälle att diskutera det.

– Nästa dag kom jag dit lite i förväg bara så att vi kunde prata. Men han tyckte att det fanns andra muslimer på jobbet som rakade sig och att jag också kunde göra det, berättar killen.

Då berättade han att han aldrig hade rakat skägget på grund av sin religion.

– Och jag frågade om det gick att göra ett undantag, eftersom det finns religionsfrihet.

Chaufförschefen svarade då att han skulle kolla upp det med en annan chef. Nästa dag, efter en fika så fick han veta att han inte skulle få vara kvar om han inte rakade av sig skägget. Sen valde han att anmäla UPS för diskriminering och nu kan han få 40 000 kronor i utebliven lön och 150 000 i skadestånd.

– UPS beslut var jättedåligt, de förlorade på det eftersom att jag lyckades bäst på alla deras prov. Men de ville väl hålla hårt på sin policy. Det är där jag tycker att man kan vara lite mer ödmjuk och tänka lite på hur andra människor har det.

Vi har försökt nå UPS idag men de har ingen på plats med inblick i ärendet, och de vill heller inte kommentera deras personalpolicyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".