Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Lagförslag ska underlätta ip-telefoni

Det ska bli lättare för den som vill ringa med ip-telefoni som till exempel Skype eller Viber, i sin mobiltelefon.

I dag är ip-telefoni blockerat i många abonnemang, trots att internet ingår, men nu föreslår regeringen en lagändring som ska gynna kunderna.

– Om det är så att en operatör blockerar eller försenar viss typ av information ska man som konsument få veta det. Så att man kan välja att teckna ett annat abonnemang, säger IT-minister Anna-Karin Hatt.

Det finns två punkter i regeringens lagförslag som ska göra det lättare för mobilkunder som vill ringa via till exempel Skype eller Viber, istället för via det vanliga mobilnätet:

  • Det måste bli tydligare vilka abonnemang som tillåter ip-telefoni, det får alltså inte stå i någon finstilt text i slutet av ett avtal att ip-telefoni är förbjudet utan det måste vara tydligt vad man köper.
  • Post- och Telestyrelsen kan tvinga teleoperatörerna att tillåta ip-telefoni.

– Det skulle kunna innebära att operatörerna måste tillåta den typen av programvaror och tjänster, säger David Troëng som är chef för konkurrensavdelningen på PTS.

Om lagen går igenom kan alltså PTS få möjligheten att tvinga operatörer att tillåta exempelvis Skype och Viber.

Men innan PTS börjar tvinga operatörerna hoppas PTS att marknaden själv ska lösa problemen, så att de kunder som vill ringa med ip-telefoni söker sig till de operatörer som tillåter det.

– Vi hoppas i första hand att god konkurrrens på marknaden och transperens för kunderna ska motverka den här typen av problem, säger David Troëng.

Erik Hörnfeldt är informationschef på mobiloperatören Tre, som har abonnemang som tillåter Ip-telefoni, men också abonnemang där såna tjänster är blockerade. Han hoppas att det inte ska bli några missförstånd om vad som gäller för våra abonnemang.

– Vi kommer inte att spärra de här tjänsterna för befintliga kunder. Vi började 1 februari med att upplysa kunder om att i vissa abonnemang ingår inte ip-telefonitjänser, så vill de göra det ska de välja ett annat abonnemang, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".