SD:s Martin Kinnunen. Foto: Roger Vikström / Scanpix

I tisdags rasism, i dag strunt

"måste kunna länka till osmakliga artiklar"
1:45 min

I tisdags sa Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen att ett inlägg som kommunpolitikern Thomas Karlsens gjort på sin blogg var rasistiskt och osmakligt, och det togs bort.

Men Karlsen länkar fortfarande till texten som han hade citerat - och i dag säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen att det inte är något att bry sig om.

– Man måste kunna länka till osmakliga artiklar, det betyder inte att man tar ställning till allt som står i dem, säger han.

Vi har tidigare berättat om SD-politikern från Trollhättan Thomas Karlsen som den 11 januari hade ett blogginlägg med följande mening:

"Det är inte bara i Sverige som vi lycksaliggjorts av den exotiska ’kulturberikningen’ av zigenare från de forna öststaterna som likt en förtärande gräshoppssvärm översvämmat Europa."

Martin Kinnunen har tidigare sagt att uttalandet "är en avhumanisering av en hel folkgrupp som framställs som skadedjur".

Blogginlägget togs bort för en vecka sen och Kinnunen sa att det skulle utredas och att Thomas Karlsen inte stod för de åsikterna.

I dag finns ändå ett blogginlägg där Thomas Karlsen länkar till en sajt med samma text som förra veckan, men det tycker Kinnunen inte spelar någon roll.

– Det betyder inte att han tar ställning för den meningen eftersom han själv har sagt att han inte betraktar zigenare eller romer på det sättet. Så är det uppenbart att han inte står för den meningen. Om han sen länkar till den artikeln som i huvudsak som handlar om något helt annat, så spelar det ingen roll.

Det har ju skett en del förändringar på hans blogg, bland annat så har flikarna "SD Trollhättan" och "Sverigedemokraternas politiska riktlinjer" tagits bort. Har ni någonting med det att göra?

– Jag vet absolut ingenting om det, säger Martin Kinnunen.

Thomas Karlsen själv vill inte bli intervjuad idag, men säger att han länkar till texten eftersom många av hans läsare undrat vad det handlade om. Han säger också att det är han själv som flyttat länkarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".