Moa och Sanja Foto: Åsa Welander / P3 Nyheter

Lång tid mellan brott och straff

"Jag fick den där kicken i ansiktet och däckade av och han började slå"
1:58 min

Polisens utredningar tar för lång tid, det tycker Justitieombudsmannen som kritiserade dem för det 23 gånger förra året.

Regeringen har bett polisen att bli mer effektiva i flera år och rikspolischefen har pekat ut våldsbrott som en av de viktigaste uppgifterna att lösa.

Ändå hände ingenting på flera månader efter att Sanja och Moa blivit misshandlade. Inte förrän P3 Nyheter hört av sig började polisen ta i ärendet.
Har du varit med om något liknande? Hör av dig till asa.welander@sr.se

– Jag tror ju knappast att det är för att de helt plötsligt tycker att det här fallet blev jätteviktigt, det tror jag ju inte, säger Moa.

Det var i november de blev misshandlade efter en utekväll. Nu är det februari och de är besvikna på polisen. Sanja var den som blev värst slagen vid misshandeln. Hon går fortfarande på regelbundna läkarbesök, är svullen i ansiktet och har svårt att sova.

– Man tänker liksom att tänk om det hade gått snett och jag inte hade suttit här nu...

Sanja, Moa och några kompisar till satt på ett kebabhak i Brunnsparken, centrala Göteborg och åt när tjafset började.

Killarna kallade dem horor och jävla flator och till slut var det Moa som skrek att de skulle springa.

– Så vände jag mig om, för jag trodde att Moa och Adde sprang efter och så fick jag den kicken i ansiktet och då däckade jag av och han började slå och slå och slå, berättar Sanja.

Det har gått över två månader sen den där natten. Både de själva och deras föräldrar har flera gånger hört av sig till polisen, men aldrig fått något svar på vad som händer.

– Morsan sa så här liksom att "hör av dig igen", men jag tänkte varför ska jag höra av mig, som precis har blivit misshandlad? Det är ju de som ska höra av sig.

Att det tar lång tid mellan brott och straff är ett uppmärksammat problem. Under 2010 kritiserade JO polisen i 23 fall där det tagit oacceptabelt lång tid. Redan 2008 sa dåvarande JO Mats Melin att att han var mycket bekymrad över de allvarliga bristerna och det tycks inte ha blivit bättre. De beräknar att ungefär 40 procent av alla gånger JO riktar kritik mot polis eller åklagare så gäller det långsam handläggning.

Christina Lycke-Alhbin är biträdande chef på polisens utredningsenhet i Storgöteborg. Hon förklarar att ärendet flyttats mellan olika handläggare och att mer akuta fall kommit emellan, men tycker att de ändå borde ringt och pratat med tjejerna.

– Att det inte varit nån kontakt är inte acceptabelt, men att utredningen inte är färdig efter två månader, det är tyvärr inte särskilt ovanligt, eftersom vi måste prioritera.

Förutom misshandel kan det i det här fallet handla om både hatbrott och trakasserier. Våldsbrott är dessutom en av de saker som ska prioriteras högt. I sin senaste handlingsplan utifrån polisens uppdrag kallar rikspolischefen det för en av polisens viktigaste uppgifter.

– Om det inte ens de här tre sakerna gör att man kan prioritera det här fallet, då undrar jag vad det egentligen är som händer i det här samhället, säger Moa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".