Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
VAD TYCKER DU?

Gratislån för snabba studenter

"Spontant tycker jag att det är en dålig idé"
2:01 min

Plugga klart innan du är 23 och regeringen bjussar på hela studielånet – så kan det bli om förslaget i en ny statlig utredning blir sant.

Svenska studenter blir klara med sin utbildning när de är i snitt 29 år. Samhället skulle tjäna massor av pengar på att fler blir klara tidigare, menar utredarna men många andra sågar förslaget.

Vad tycker du? Är det ett bra förslag? Skulle du börja plugga tidigare om du slapp studielån?

Förslaget kritiseras bland annat av Sveriges förenade studentkårer. Och Clara Leivas som pluggar på Malmö högskola tror inte heller att det är en bra idé.

– Spontant tycker jag att det är en dålig idé. Jag hade inte alls varit lika motiverad om jag hade börjat plugga direkt efter gymnasiet, säger hon.

Clara Leivas och klasskompisen Rebecka Abel kommer vara 25 år när de tar sin examen i interaktionsdesign. Men Sverige skulle tjäna på om de och andra studenter blev klara ännu tidigare, för ju tidigare folk börjar jobba desto mer skattepengar drar de in till samhället. Därför föreslår en statlig utredning att man ska slippa betala sitt studielån om man blir klar tidigt, det skriver tidningen Lundagård. Oskar Nordström Skans är en av de som ligger bakom förslaget.

– Om man blir klar innan man är 23 år så får man skriva av hela sitt lån, och för varje år efter det som man tar på sig får man ett år mindre avskrivet, säger Oskar Nordström Skans.

Men att behandla studenter olika på det här sättet är inte okej, tycker Sveriges förenade studentkårer. Beatrice Högå som är ordförande tycker att det är viktigare att satsa på att utbildningen är bra.

– Vårt fokus med högre utbildning är att en utbildning av hög kvalitet ska vara i fokus. Här är fokus att man ska bli klar så tidigt som möjligt och man pratar inte alls om kvaliteten under den tiden, säger Beatrice Högå.

Något annat man glömmer att ta hänsyn till är alla de erfarenheter man kanske får innan man börjar plugga, säger Beatrice Högå. Clara Leivas håller med om att det är bra att ha gjort annat också.

– Jag thaiboxades i Thailand i några år, och så har jag bott i Uruguay. Jag tror att det är jätteviktigt att ha gjort annat också, man kan se saker på nya sätt och ur andra vinklar. Det har man nytta av i plugget också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".