UTBILDNING

"Jag vill gå i skolan, men får inte"

1:26 min

Alla barn har rätt att gå i skolan, men ändå utestängs hundratals barn varje år. Och det blir bara fler och fler föräldrar som anmäler att deras barn inte får gå i skolan.

 Anton Viding är 16 år och har inte gått i skolan på snart ett år, trots att han vill.

– Det går tydligen inte att lösa. Så jag tror att jag är det enda barnet i Sverige som vill gå i skolan men inte får, säger Anton Viding.

Anton Viding har ADHD, svårt att koncentrera sig och annorlunda tidsuppfattning. Hans skola, Eriksdalsskolan i Stockholm, har inte klarat av att ge honom undervisning på ett sätt som fungerar, och i mars förra året slutade han att gå till skolan.

Familjen ansökte då om en plats i en särskild skola, där personalen har kunskap om ADHD och Antons behov. Men den begäran har stadsdelsförvaltningen i Hägersten-Liljeholmen i Stockholm avslagit.

I beslutet från stadsdelsförvaltningen som kom i september förra året står att "de skolformer som skulle kunna passa Anton inte hade några lediga platser". Och skola med behandling behöver inte Anton, enligt kommunens beslut. Helt obegripligt, tycker Antons mamma Julia Viding:

– Alla var överens om att det funkar inte med den traditionella skolan, oavsett om man lägger till vårdinsatser utifrån, därför att det blir för stökigt.

Nu har Anton inte gått i skolan sedan i mars förra året, trots skolplikt, trots att kommunen enligt lag är skyldig att ordna skolgång för alla barn, och trots att han faktiskt vill gå i skolan.

Eriksdalsskolans biträdande Jan-Erik Svensson tycker att skolan har gjort allt den kan för Anton.

– Jag vet inte vad vi hade kunnat göra mer, faktiskt. Det är frustrerande när elever inte kan gå i skolan. Jag tycker att vi har prövat allt som finns i min fantasi och vad som finns i den här skolan, säger han.

Fler och fler föräldrar anmäler till Skolinspektionen att deras barn inte får eller kan gå i skolan. Förra året kom 239 anmälningar in, en ökning med 68 procent jämfört med året innan.

Skolinspektionen har inte granskat Anton Widings fall ännu, men chefsjuristen Ingegärd Hillborn tycker att det hon hör är tragiskt och upprörande.

– Det är en elev som har rätt till skolgång och ska ges alla de förutsättningar som den här eleven behöver för att kunna få gå i sin skola, säger hon.

Hon säger att kommunens har ansvar för att eleven ska få stöd så att han kan gå i skolan och klara godkänt i alla ämnen:

– Det är ovillkorligt och det måste man göra. Det får inte landa i att elever sitter hemma, säger Ingegärd Hillborn, Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista