ÖVERVAKNING

Olagliga kameror på flera gym

2:07 min

Gymkedjan Sportlife måste plocka ner sina övervakningskameror på flera håll i Sverige eftersom de inte har tillstånd från Länsstyrelsen.

– Det är ju brott mot lagen om allmän kameraövervakning, säger Helena Bäck som är länsjurist på länsstyrelsen i Stockholm. 

På ett av Sportlifes gym i Stockholm sitter en skylt på ytterdörren som upplyser om att lokalen är övervakad. Och över disken sitter två svarta, halvklotformade kameror.

Länsstyrelsen i Stockholms län har bara koll på vilka tillstånd som finns för övervakningskameror i just Stockholms län. Och länsjuristen Helena Bäck söker på Sportlifes organisationsnummer men får inga träffar i sitt register.

– De kameror som finns där inne är inte lagliga, säger hon.

Sportlife finns på flera håll i landet, och kedjan är allra störst i västra Sverige. Där har Sveriges television kollat övervakningskamerorna och sett att det saknas tillstånd även där. Sportlife har skickat in en ansökan i Västra Götaland, men i väntan på den måste de plocka ner alla kameror som finns idag.

På stockholmsgymet som vi besökte hänvisar kassörskan till vd:n Magnus Wilhelmsson, men honom har vi inte kunnat få tag på.  

Fråga

Martin Jönsson

martin.jonsson@sverigesradio.se 
#link=315816#

#link=335483#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista