BROTT OCH STRAFF

"Jag fick vänta i fjorton månader"

1:34 min

En misshandel tar i genomsnitt åtta månader att utreda för polis och åklagare och ofta blir det inte ens någon rättegång, det visar en ny rapport.

Cüneyt Akbulutlar fick vänta i fjorton månader innan polisen hörde av sig. 

Läs också:

Vi har tidigare berättat om Sanja och Moa som upplevt att det kan ta lång tid och efter det har många hört av sig till P3 Nyheter. En av dem är Cüneyt Akbulutlar, som blev misshandlad av fyra killar när han var på väg till jobbet i december 2009.

När han ringde efter ett halvår visste ingen vem som var ansvarig för hans ärende och först efter ett år tog polisen en första kontakt. Sedan tog det ytterligare två månader innan han fick komma in på förhör.

– Jag visste att det skulle ta lång tid, men 14 månader liksom, man blir ju mörkrädd!

Efter misshandeln var Cüneyt Akbulutlar sjukskriven i tre månader och han säger att han tappat förtroendet för polisen och har blivit rädd att gå ut ensam.

– Jag tror inte polisen vill lösa problemet. Det känns som att de vill att jag ska tröttna och lägga ner bara, säger han.

Upp till 70 procent av alla misstankar som gäller misshandel, våldtäkt eller utpressning läggs ner utan att det blir någon rättegång. Lägger man till stöld och rån är misshandel det brott som tar allra längst tid att utreda, i genomsnitt tar det 233 dagar, alltså knappt åtta månader, från att brottet registreras till en eventuell dom. Snabbast går det med våldtäkter, där handläggningstiden i genomsnitt ligger på 4,5 månader.

Siffrorna presenteras i en rapport från Brottsförebyggande rådet och bygger på en helt ny databas där man för första gången kan samköra all information från både polisen och Åklagarmyndigheten. Ulrika Herbst är avdelningschef på rikspolisstyrelsen och säger att de redan håller på att bli bättre.

– Mycket pågår redan. Det finns i vissa ärenden klar utvecklingspotential där vi kan bli snabbare och i vissa kategorier är vi riktigt bra.

Rapporten visar också att det vid ungdomsbrott, som ska utredas extra snabbt, tar det ungefär lika lång tid innan det blir åtal som vid vuxenärenden.

– Arbetet med att se till att hålla tidsfristerna är på gång, och det kommer att bli förändringar i det, säger Ulrika Herbst.

Men för dem som väntar på att kunna lämna till exempel en misshandel bakom sig och gå vidare spelar varje extra dag, vecka och månad stor roll, oavsett om man är över eller under 18 år.

– Jag vill gå vidare och må bra, men nu måste jag prata med polisen och tänka på dem hela tiden. Det sitter som en spik i huvudet, säger Cüneyt Akbulutlar.