1 av 4
Flaggan kastades ut till folket som protesterade utanför ambassaden och krävde Kadaffis avgång. Foto: Duraid Al Khamisi / P3 Nyheter
2 av 4
Flaggan halades in av ambassadpersonal och slängdes sedan ut på gatan. Foto: Duraid Al Khamisi / P3 Nyheter
3 av 4
Flera personer hade samlats utanför ambassaden på Östermalm i Stockholm. Foto: Duraid Al Khamisi / P3 Nyheter
4 av 4
Ett av plakaten där Kadaffi kallas orättfärdig och ovärdig ledare av Libyen. Foto: Duraid Al Khamisi / P3 Nyheter
LIBYEN / Stockholm

Här tänder folket eld på flaggan

"Det handlar om timmar nu"
1:12 min

Folk samlades i dag utanför Libyens ambassad i Stockholm, för att protestera mot ledaren Moammar Kadaffi.
-- Det räcker med Kadaffi, 42 år är nog, säger Samer, som tillsammans med drygt 40 andra demonstranter trotsade vinterkylan i Stockholm för att visa sitt missnöje utanför ambassaden på Valhallavägen.

Ett av demonstranternas krav var att den gröna flaggan skulle tas ned. Kadaffi valde den som symbol för sin pan-arabiska ideologi, men många libyer ser den som en symbol för förtryck. När ambassadpersonalen till slut kastade ner flaggan till folkmassan, hördes höga segerrop och flaggan sattes i brand.

– Det handlar om timmar nu, inte om dagar längre, skriker två demonstranter i mun på varandra.

Flera av demonstranterna på plats berättar att det varit svårt att få kontakt med vänner och släkt i Libyen. Där har det fasta telenätet stängts ned och vissa telefonlinjer är avlyssnade.

– Det är farligt. Vi använder kodord för att förstå varandra, säger Abdul Hakim som följt utvecklingen i hemlandet genom tv och Facebook hela natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".