Foto: AP/Scanpix

Iranska studenter kan portas i Norge

"Kan användas i ett lands vapenprogram"
1:04 min

Iranska studenter ska inte få plugga i Norge, eftersom de kan lära sig att göra massförstörelsevapen. Det tycker norska Säpo.

Därför behövs nu ett filter som hindrar riskstudenter att plugga på norska högskolor och universitet, säger säkerhetspolisen.Läs vår tidigare rapportering om liknande fall i Sverige

– För oss är det viktigaste att vi får ett övergripande system, säger  Jorn Presterudstuen, sektionschef på norska säkerhetspolisen, PST.

De vill ha ett system som filtrerar bort så kallade riskstudenter innan de kommer till Norge för att plugga. Det handlar om att sätta stopp för iranska studenter att plugga vissa utbildningar som anses vara känsliga, till exempel kärnfysik och rymdforskning.

– Vi är inte rädda för något speciellt. Men vi menar att det finns en risk att kunskap från norska lärosäten kan användas i ett lands vapenprogram eller atomprogram som inte är önskvärt, Jorn Presterudstuen.

Orsaken till att just iranska studenter inte ska få plugga är för att Iran misstänks för att utveckla kärnvapen. Nu ska kunskaps-, utrikes- och justitiedepartementet i Norge tillsammans med PST, norska SÄPO lägga fram ett förslag om hur filtret exakt ska se ut till Stortinget under våren.

"Säpo kom upp och gjorde en intervju"

Det är inget nytt att Säpo kontaktar svenska universitet. P3 Nyheter har träffat Hans Weber, avdelningschef för fysik vid Luleå tekniska universitet, som berättar att Säpo var inblandat när en iransk doktorand skulle anställas. 
– Och Säpo kom upp och gjorde en intervju. Och den här intervjun gick ut på att informera sig om vad det här doktorandprojektet som den här doktoranden skulle ägna sig åt gick ut på, säger han. 
Under sommaren 2008 landade ett brev hos sju högskolor och universitet.
I Säpos brev står det att iranska studenter inte får plugga vissa känsliga ämnesområden där de kan lära sig att göra massförestörelsevapen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".