SVT Play kan börja kosta pengar

1:23 min

SVT:s vd Eva Hamilton föreslår att tv-avgiften görs om så att den gäller för Sveriges Televisions program även på internet. Istället för att koppla tv-avgiften till en tv-apparat bör alla hushåll betala en ny typ av avgift, som inte är beroende av en teknisk apparat, föreslår hon.

Skulle du kunna tänka dig att betala för att kolla på SVT Play, och hur borde betalningen gå till?

– Framöver blir det allt tydligare att vi kan se på tv i datorn eller mobilen och det är många som gör det redan idag. I det läget är dags att modernisera radio- och tv-avgiften men fortfarande behålla grundtanken. Poängen är att den som har tillgång till public serviceinnehåll betalar en medieavgift och det är vad som håller på att hända i exempelvis Tyskland, säger Eva Hamilton.

I dag ska alla som har en tv betala en tv-avgift och de allra flesta hushåll gör det. Men inte bara Eva Hamilton utan också riksdagens kulturutskott tycker att det finns anledning att utreda hur public service ska finansieras i framtiden - och utskottet uppmanade igår regeringen att se över det i samband med att en ny public serviceutredning tillsätts i vår.

Det som oroar public servicebolagen är att bolagen i framtiden istället skulle finansieras med skatter, vilket skulle äventyra oberoendet enligt såväl SVT:s som Sveriges radios ledningar.

Men frågan är hur villig tv-konsumenterna skulle vara att i praktiken betala för att se tv på internet, där så mycket av utbudet är gratis?

– SVT värnar det öppna internet. Alla ska ha tillgång till våra program utan extra avgifter förutom en grundavgift. Någon måste betala upphovsmännen, säger Eva Hamilton.

Men Göran Palm som är lärare i medie och kommunikationsvetenskap på Linnéuniversitetet är inte helt överens med SVT.

– Det är ju inte säkert att man köper en dator för att kunna se på tv även om det är möjligt, säger han.

"Jag skulle inte betala"

Anita Boeng och Johanna Berger är tveksamma till Hamiltons förslag. Foto: Lars-Peter Hielle / P3 Nyheter

Men det är inte alla som gillar SVTs förslag, studenterna Anita Boeng och Johanna Berger i Växjö vill till exempel inte betala för att kunna kolla på tv på nätet.

#ljud=2921312#

Och Göran Palm som är lärare i Medie och kommunikationsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö tycker också att förslaget

– Det är inte säkert att man köper en dator för att se på tv, även om det är möjligt, säger han.

Katarina Helmerson

Ekot i samarbete med P4 Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.