Dags att avskaffa Radiotjänst?

Vi borde ta bort tv-licensen och göra det till en skatt i stället. Det tycker P3 Debatt-medlemmen  apropå Svt:s vd Eva Hamiltons förslag om en ny medielicens.

Betalar du tv-avgiften? Har den spelat ut sin roll, finns det bättre alternativ eller är det bra som det är? Kommentera!

Tv och radio-licensen är det sättet vi i Sverige använder för att betala för oberoende tv och radio. Trots att det är olagligt att inte betala avgiften så är det ändå många som smiter undan. Inte svarar på samtalen från Radiotjänst, inte öppnar när de knackar på - kort sagt, ignorerar dem. Hetsjakten är ju inte direkt avgiftsfri.

Radiotjänst har 120 anställda i dagsläget med huvudkontor i Kiruna. Dessa jobbar med att ringa runt till folk, besöka och försöka få dem att betala avgiften. Tänk dig att en kontrollant under en dagstur till en by får fem personer att teckna licensen. Då täcker licenskostnaden ändå inte vad turen dit kostat med bil samt lön, och det finns fortfarande folk som lyckats smita undan. Det kan vi inte undvika.

Det kommer alltid att finnas människor som på något sätt kan kringgå systemet och åka räkmacka på oss som faktiskt betalar.

Så varför inte göra det till en skatt? Eva Hamilton är starkt emot detta och vill hellre införa en sorts medielicens. Ännu en ny sorts licens alltså, och detta för att det verkar kunna funka i Tyskland. Men där har vi det igen - här kan folk smita undan.

Med en skatt är det omöjligt att smita undan. Visst, det finns alltid folk som kommer att säga ”men jag har varken mobil, radio, tv eller dator” och tycka att de inte borde få den skatten dragen, men det är ju som med allt annat. Till exempel har min mamma inte gått gymnasiet, trots det betalar ju hennes skatt (och många andra icke-gymnasisters) ungdomarnas gymnasieutbildning. Så är det och kommer alltid vara - alla nyttjar inte allting i skattesystemet.

Men enligt Eva Hamilton borde public service-bolag ta hand om avgiften och inte Skatteverket, men där har vi ännu något som kostar. Bolag för att ta hand om en avgift när man kan skrota bolagen och låta Skatteverket sätta in pengarna på rundradio-kontot.

Är inte hela Radiotjänsten-tanken lite förlegad? Är det inte dags att göra det till en skatt? Vad tycker du?

Anders Hagström

Medlem i publikytan P3 Debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista