Sofia Blom och Gustav Falk ska bli polisvolontärer. Foto: Paloma Vangpreecha/P3 Nyheter

Unga ska hjälpa polisen

"Ska nattvandra och informera"
1:53 min

Polisen har startat ett nytt projekt som de hoppas kommer att öka kommunikationen med unga i Skarpnäck, en förort i södra Stockholm.

Där utbildas fem ungdomar till polisvolontärer i samarbete med brandkåren och stadsdelen.

I Söderortspolisens lokaler sitter Lasse Englund som är polisinspektör och håller den första utbildningsträffen med fyra ungdomar mellan 17 och 20 år, som ska utbildas till polisvolontärer. De ska lära sig beteende och kommunikation.

– På vissa ser man ju att det är en viss spänning mellan polisen och ungdomarna men de flesta tror jag tycker att det verkar vara bra med poliser i närområdet. Vi har sett att det har blivit mycket lugnare på senare år, säger Gustav Falk som är med i projektet.

Efter självmordsbomben i december var det flera polisvolontärer som hjälpte den vanliga polisen på plats med att synas och svara på frågor. Tanken är att den här gruppen ska nattvandra och informera andra där de bor.

-Polisens volontärer är ju en del av den polisiära linjeverksamheten sen 2008. Vi har inte arbetat så här förut utan det är något helt nytt. Vi har en lite större utbildning och vi låter den här gruppen vara med och planera sina uppdrag, säger Hanna Lindman som är samordnare för polisens volontärer i södra Stockholm

Satsningen är ett samarbete med bland annat stadsdelen Skarpnäck och brandkåren. Den här första gruppen kommer bland annat att få lära sig konflikthantering och sekretess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".