1 av 2
Salvador Martín och Ana Martín letar efter dottern/systern som föddes 1975. Foto: Robin Olin
2 av 2
Estefanía Anquita letar efter sin tvillingsyster som föddes 1986. Foto: Robin Olin

Stulna bebisar utreds i Spanien

"Nunnor tog barn från fattiga familjer"
2:05 min

Åklagarmyndigheten i Spanien utreder nu ett omfattande fall av stulna bebisar som ska ha skett på sjukhus i samarbete med den katolska kyrkan fram till slutet av åttiotalet. Enligt anmälarna har nunnor, som arbetat som barnmorskor, stulit barnen. Sen har de sagt till föräldrarna att barnen dött för att sen sälja dem vidare till olagliga adoptioner.

Estefanía Anguita, 24 år, letar efter sin tvillingsyster. Barnmorskan sa att hon dog vid födseln, men ingen fick någonsin se kroppen och dokumentationen från sjukhuset saknas. Nu tror hon att hennes syster är vid liv.
– Jag kan inte tänka på nåt annat, säger hon med gråten i halsen.

Ana Martín, 37 år, har grävt upp sin lillasysters grav, och hittat resterna av ett foster vars DNA inte alls stämmer överens med föräldrarnas.
– Det känns overkligt, som i en film, säger hon.

Förvirringen sprider sig över Spanien. 261 fall av misstänkta bebisstölder har anmälts och förundersökningar inleds i de olika provinserna. Enligt organisationen Anadir, som företräder offren, har det gått till såhär: Det började under diktatorn Francisco Franco. Då tog man barn från regimkritiska och placerade i regimtrogna familjer. Men sen fortsatte läkare och nunnor att ta barn från fattiga familjer, som de lurade att barnen dött. Bebisarna såldes till rika barnlösa familjer.

I anmälan organisationen lämnat in finns personer som erkänner att de fejkat graviditeter med en kudde under tröjan och sen köpt ett barn av en nunna. Kyrkan har hjälpt dem att få det inskrivet som deras biologiska barn. En sjuksyster på ett sjukhus i Madrid vittnar. Och en gravsättare erkänner att han begravt tomma barnkistor.

Men i Spanien, där brott under kyrkan och diktaturen generellt gått ostraffade, kommer det bli svårt att ställa någon till svars. Jag tänker i alla fall inte ge mig, säger 24-åriga Estefanía.
– Jag tänker ägna mitt liv åt att ta reda på om min syster lever, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".