Foto: Ralf Bergman/Scanpix
JOBB

Gravida frisörer besvikna på kassan

"De vet inte hur vi frisörer jobbar"
1:01 min

Många frisörer som blir gravida är arga på att de inte får någon graviditetspenning från Försäkringskassan så att de kan vara hemma innan de ska föda.

Kristina Wolff i Malmö fick ta av sina sparpengar för att inte utsätta sin ofödda dotter för risker.

– Jag sökte men visste redan innan att jag inte skulle få det, för jag hade en massa kollegor som också fått avslag, säger hon.

Men när Kristina väntade sin dotter så ville hon inte andas in alla kemikalier som hon utsätts för i jobbet när hon till exempel färgar eller bleker hår. 

Dessutom var det tungt att klippa med en stor mage i vägen, så hon sökte graviditetspenning från Försäkringskassan för att kunna vara hemma innan hon skulle föda, men fick nej.

– Det är jättedåligt, de har inte sett hur vi jobbar.

Och många frisörer har varit med om detta och är besvikna på Försäkringskassan, men handläggarna där följer bara lagen. Är man egen företagare, som många frisörer är, så har man inte rätt att få ersättning.

Men både Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket tycker inte heller att det här är riktigt bra, så de har bett regeringen se över reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".