Shafik Muwanga bor i Alby i Stockholm. Foto: Martin Jönsson/P3 Nyheter
KRIMINALITET

"De borde låta oss ta tag i det"

"Vi vet vad problemet är"
1:50 min

Regeringen vill satsa mer pengar på att hindra unga från att begå brott och hamna i kriminella gäng. Genom olika testprojekt ska stadsdelar med mycket utanförskap få olika myndigheter att jobba mer tillsammans.

Shafik gillar idén, men tycker att de som bor i förorten ska bestämma hur pengarna ska användas.

– Syftet är öka tryggheten och minska brottsligheten i Alby och Fittja, säger Jan-Olov Onshagen som är polismästare där. 

I hans distrikt har de haft problem med bränder som de tror att unga ligger bakom och i somras sköts en ung kille till döds i Alby.

För att motverka att unga begår brott samarbetar polisen med kommunen för att bland annat få till mer information i skolorna och fler öppna fritidsgårdar. Och det är något liknande som regeringen vill start nu, på flera håll i landet. 

– Jag tycker idén är alldeles utmärkt, för vi i polisen kan inte vända det här själva utan bara i samarbete med andra, säger Jan-Olov Onshagen.

Shafik Muwanga bor i Alby och efter mordet på ung kille där i somras startade han och några kompisar ett projekt som heter Vardagshjältarna. Det gjorde de för att visa att det finns andra grejer man kan hålla på med än att begå brott eller hänga i gäng.

– Det låter jätteroligt att de ska satsa er på ungdomar. Men frågan är vad de kommer att göra? säger han.

– De kanske startar en fritidsgård, men då måste de göra något bra av den också.

Vilket tips skulle du ge till dem, vad skulle du vilja ha?

– Mitt tips är att låta oss som bor här vara aktörer i det här. Alltså låta oss ta tag i problemet och inte ta in folk utifrån. För vi vet vad som behövs och känner dem som bor här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".