Foto: Jessica Gow / Scanpix

Unga blir straffade på familjehem

"Inte mycket som fungerar"
0:53 min

Kollektiv bestraffning, utegångsförbud och integritetskränkningar på familjehem och HVB-hem i Sverige, det är några av sakerna som får kritik i en rapport till regeringen.

Två som har erfarenhet av det är Molly och Sabina.

– Enligt mig så är det inte mycket som fungerar just nu, säger Molly.

– Jag tycker att man ska kunna ha en utetid som en vanlig ungdom i vår ålder, utan att behöva säga till sin kompis att jag bara får vara ute till sju eller så, säger Sabina.

De är två av 100 barn och ungdomar som svarat på Barnombudsmannens frågor om hur det är på familjehem och LVU-hem i Sverige.

De som varit med i rapporten berättar bland annat om utegångsförbud, att personalen inte låter dem åka hem till sina föräldrar, gömmer deras skor så de inte kan gå ut, läser deras brev och inte låter dem prata i telefonen ensamma.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger att det här är helt fel, och att det är mot både lagen och FN:s barnkonvention.

Nu måste regeringen något åt de här problemen, säger han.

– Det behöver vara klart vilken typ av behandlingsmetod som får användas, och vilka som absolut inte får förekomma. En viktig sak i det är att de här barnen måste känna till sina rättigheter. När vi pratar med dem vet de många gånger inte om varför de blivit placerade, de vet inte om vad som får göras mot dem, och de vet inte heller vart de ska vända sig om det är fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".