Under demonstrationerna mot Mubarak höll sig militären lugn mot folket, men nu verkar de dölja något. Foto: Khalil Hamra/AP

Hemliga arkiv stormas i Egypten

"Dom har ett personligt intresse av att skydda dokumenten"
2:10 min

Ett av proteströrelsens krav i Egypten är att den ökända säkerhetspolisen under Mubarak ska upplösas. Det har inte skett och de senaste dagarna har demonstranter själva börjat bryta sig in i säkerhetspolisens arkiv, för att sen lägga ut dokumenten på Facebook.

Idag har militären skickat ett textmeddelande till egyptiska mobiler och gett order om att inga dokument får läckas till journalister.

Nour Ayman har bråttom till universitetet och jag åker med i bilen. Han är son till en liberal oppositionspoliker i Egypten, Ayman Nour, som suttit fängslad. Igår kväll försökte Nour och en grupp demonstranter tränga in i säkerhetspolisens arkiv på inrikesministeriet, där han hoppas hitta dokument som kan bevisa hur hans pappa och han själv förföljts och mordhotats.

Men militären, som inte ingrep under revolutionen stoppade igår demonstranterna med våld, säger han.

– Dom slog män, kvinnor, gamla och barn, säger han.

Men ett arkiv i Alexandria och två i Kairo har redan stormats. En Facebook-grupp som heter Amn Ed-Dawla leaks, alltså "säkerhetspolisläckorna", har bildats där kopior av dokumenten läggs ut. Och Wikileaks har erbjudit sin hjälp att återskapa förstörda dokument. Det är en underlig blandning av dokumenterad övervakning av oppositionspolitiker, kända tv-profiler som påstås vara spioner, och andra föremål som hittats - bland annat en magdansösdräkt.

Det är omöjligt att avgöra vad som är äkta. Men Nour Ayman menar själv plockat ut dokument daterade till härom dagen - vilket i så fall skulle betyda att säkerhetspolisen, som gått under jorden sen Mubarak föll, fortfarande är aktiv.

Och anledningen till att militären, som nu styr Egypten, inte ger efter för proteströrelsens krav att öppna upp alla arkiv och utreda tortyr och politisk förföljelse, det är att militären själva har mycket att dölja, tror Nour Ayman.

– Dom har ett personligt intresse av att skydda dokumenten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".