Jordbävningen i Japan

"Det känns väldigt overkligt"

1:34 min

Här i Sverige bor en hel del japaner som är oroliga över sina anhöriga, som Yuko Ota som läser juridik vid Göteborgs universitet. Först idag fick hon tag på sina föräldrar som bor i Aizuwakamatsu, ungefär 12 mil från kärnkraftverket Fukushima.

Via twitter fick hon samma dag som jordbävningen inträffade veta av sin bror i Tokyo att alla i familjen var okej, men de senaste dagarna har ändå varit oroliga.

– Man vet aldrig så det kändes fruktansvärt att inte kunna prata med dem, men nu känns det bättre, säger Yuko Ota.

Men när hon får tag på dem har det precis varit ett nytt skalv och fortfarande vet ingen var kärnkraftsolyckan kommer att sluta. Yuko Ota tycker att det känns overkligt att följa händelserna från Sverige.

Hon berättar att hon har varit mycket i de värst drabbade områdena när hon var liten. Då åkte de till kusten för att bada. Nu har hon svårt att ta in bilderna hon ser på TV.

– Det känns väldigt overkligt och jag mår dåligt av att höra hur städer försvunnit och dödsiffran stiger.

Åsa Welander

asa.welander@sverigesradio.se
#link=315830#

"Kommer spridas globalt"

Meteorologen Elin Torstensson. Foto: Duraid Al Khamisi / P3 Nyheter

Det är svårt att säga hur utsläppen från kärnkraften i Japan kommer att sprida sig till andra länder. Men nu visar väderprognosen att vindarna som tar med sig partiklarna sveper ut mot Stilla havet. 
Enligt meteorologen Elin Torstensson finns det ingen anledning att vara orolig för de utsläppen här i Sverige.
– Det här kommer att sprida sig globalt, och när det väl når Sverige så kommer det inte vara mer än den strålning vi utsätts för dagligen, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista