MILJÖ/HÄLSA

Dålig koll på farliga hårfärger

1:24 min

Sveriges frisörer måste bli bättre på att skydda sig mot farliga medel i till exempel hårfärger. Arbetsmiljöverket har besökt 600 salonger i södra och västra Sverige och i två tredjedelar av dem kräver de nu att frisörerna gör förbättringar.

– Jag tänker absolut på att det kan vara farliga kemikalier, säger frisören Louise Glans.

– Jag tänker absolut på att det kan vara farliga kemikalier. Både för vår egen skull, för kundens skull och för hårets skull, säger frisören Louise Glans.

Louise Glans håller på att slinga håret på en kund i en frisörsalong i Malmö. Hon viker in slingorna som ska blekas i foliepaket, på så sätt kommer hon och kunden i kontakt med blekmedlet så lite som möjligt. Det är ett av sätten hon skyddar sig mot de farliga kemikalierna.

– Jag försöker givetvis använda handskar och göra det jag kan för att det ska bli bättre för oss och kunden, säger Louise Glans.

Men många frisörer har så dåliga kunskaper kring kemikalierna som de jobbar med varje dag, att Arbetsmiljöverket kräver att de ska bli bättre på flera områden, till exempel att använda handskar, ha bra ventilation och bättre koll på riskerna.

För när Arbetsmiljöverket har kontrollerat 600 salonger i södra och västra Sverige så har de hittat en hel del kemikalier hos frisörerna som kan vara farliga om man inte skyddar sig.

– Det innebär att de kan ge kontakteksem, eller vara frätande på händerna om man inte skyddar sig, säger Mats Ryderheim som är chef för Arbetsmiljöverket i Malmö.

Louise Glans har använt blekmedel utan ammoniak, i alla fall ett bättre alternativ än de starkaste blekmedlen. Men hur mycket frisörer tänker på sådant varierar tror hon och hon tycker att det skulle vara bra med tydligare regler.

– Det finns ju inte riktigt idag, utan det är lite upp till var och en tycker jag.

Fråga

Elin Joleby

Elin Joleby

elin.joleby@sverigesradio.se
#link=315812#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista