DROGER

Fler och fler ertappas med droger

1:58 min

Allt fler unga mellan 15 och 20 år åker fast för knarkbrott, det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet. 

Och det fick Adam känna av för ett år sedan när han och hans kompis hade köpt hasch. 

– Det kändes väldigt onödigt, vi skulle inte skada någon, utan bara gå och sätta oss i någon park och rulla upp en feting, säger Adam.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet tagit fram visar att 4 200 personer mellan 15 och 20 år var skäligen misstänka för narkotikabrott 2006. De hade alltså knark på sig, hade tagit något eller sålt till någon annan.

Och sedan dess har det ökat väldigt mycket - både förra året och året innan ökade antalet brott med tusen per år. Så nu ligger siffran på 7300 misstänkta brott 2010.

– Fler poliser är utbildade att jobba med narkotikabrott nu, inte bara de speciella narkotikagrupperna, utan hela fältet, säger Tove Sparre som är utredare på Brottsförebyggande rådet.

Och dessutom prioriterar polisen unga mer nu.

Adam berättar att han hade en polare på besök från utlandet för ungefär ett år sen och då ville de röka på. Men han hade ingen att köpa av just då så de bestämde sig för att åka in till stan. 

Sedan tog de tunnelbanan hem igen, gick över torget och så tog hans polare upp en bit och skulle visa hur man gör en bong av en flaska.

– Så när han tog upp den där biten, då kom polisen.

Adams kompis fick böter, men det som hände har inte förändrat hans liv speciellt mycket. 

– Men man är kanske mer försiktig nu och ser sig omkring när man ska göra sådant.

Men du röker fortfarande eller?

– Ja, i alla högsta grad.

Ramin Farzin

ramin.farzin@sverigesradio.se 

#link=315809#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista