Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
1 av 2
Invånare vid ett stormöte i "strålhuvudstaden" Iitate granskar information
2 av 2
Invånarna i staden Iitate informeras av lokala ledare den 13 april om hur de snart måste lämna sina hem på grund av hög strålning. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
JAPAN

Folk ser dem som strålsmittare

"Åttaåring fick inte hjälp när hon var sjuk"
2:39 min

Många som har evakuerats från området runt kärnkraftverket Fukushima känner sig diskriminerade. 

Många är inte välkomna på härbärgen eller kliniker för att andra är oroliga att de ska sprida radioaktiv smitta.

En frisersalong i Iitate, ett jordbrukssamhälle ungefär fyra mil från skadade Fukushima-reaktorerna.

Salongen är en av få affärsrörelser som fortfarande är öppna.

Det här börjar likna en spökstad, minst hälften av de 6 000 invånarna har flytt samhället, de som är kvar håller sig inomhus här i Iitate, som runt om i Japan blivit känt som något av en"strålnings-huvudstad".

– Mina kunder berättar om hur folk härifrån blivit förvägrade service på restauranger och bensinstationer, säger frisörskan Fumiko Hanai. 

Hennes son Naoto, som också är frisör, säger att han oroar sig lite för att själv drabbas av diskriminering.

I en annan del av Iitate träffar jag Keiko Shigihara, hon berättar att människor med registreringsskyltar härifrån på andra håll i Japan blir tillsagda att tvätta bilen innan de tankar.

Mari Kanno säger att hon oroar sig för att hennes barn ska bli mobbade i skolan för att de kommer från strålstaden Iitate.

Tidningen Mainichi rapporterar om en åttaårig flicka från Minamisoma, nära reaktorerna, som förvägrades vård på ett sjukhus i Fukushima för en hudåkomma, eftersom hon inte hade ett intyg om att hon var strålfri.

Hennes pappa säger till tidningen att han är chockad över att flickan avvisades.

För många japaner väcker det här minnen av diskrimineringen av offer för USA:s atombombning av städerna Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget.

Dessa bestrålade människor, hibakusha, blev utstötta av ogrundad rädsla att de kunde sprida strålning till andra.

Jag besöker ett stortmöte i Iitate där lokala ledare hör invånare efter invånare uttrycka sin oro och ilska, efter beskedet att Tokyo beslutat att också Iitate snart ska evakueras i sin helhet.

Iitate har bland de högsta strålningsnivåerna som uppmätts efter reaktorhaverierna, trots att staden ligger utanför den ursprungliga evakueringszonen.

Det verkar som att stadens läge, i bergen, gjort den extra sårbar för vindar som för med sig strålning.

Förtvivlade bybor ställer sig i kö för att fråga om allt från vad som ska bli av deras kor till hur de ska kunna ta hand om alzheimerssjuka föräldrar och ekonomisk kompensation.

Iitates borgmästare Norio Sugano har inte många klara svar eller lösningar åt sina medborgare, han kan mest ventilera sin egen förtvivlan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".