Register ska stoppa pillerlangning

2:03 min

För att hindra langning och missbruk av starka läkemedel vill regeringens utredare ha ett register så att läkare kan ha koll på hur mycket läkemedel patienter får ut.

I dag skrivs det ut för mycket beroendeframkallande piller, tycker utredaren. Piller som ibland hamnar hos langare och säljs vidare.

– Man behöver inte ett recept. Man kan antingen köpa av vanliga personer som får ut med recept eller så kan man gå till personer som betalar läkare för att få ett recept, berättar Thomas, som vi kallar honom.

Han är en langare som säljer Tradolan, och som köper pillren av läkare och patienter.

– Det är stora pengar, men jag har mycket utgifter. Jag måste ta hand om familjen så mycket pengar försvinner där. Så jag tjänar nästan ingenting för det går allting till räkningar och sådant, säger Thomas.

Han har langat sedan 2008, det var då han upptäckte att det fanns folk som ville ha Tradolan och i dag är det så han försörjer sig.

– Jag får tag i mina genom en person som fixar dem. De betalar läkare plus de har ju familjemedlemmar som är sjuka, som de får ut det så, säger han.

Men det här vill regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson stoppa genom att göra det möjligt för läkare att kolla hur mycket andra läkare skrivit ut till en patient.

– Meningen är då att läkemedelsregistret ska utvecklas så att man ska få en feedback från registret när man går till en annan läkare om vederbörande har haft motsvarande tablett från ett annat ställe om man inte säger det själv, så att man inte blir dubbelförskriven.

I slutet av månaden kommer han att lägga fram sitt förslag och han tycker att läkemedelsmissbruket i Sverige inte tas på tillräckligt stort allvar. 65 000 svenskar är beroende av tabletter, säger han

– Vi har mer trott på att det här med att läkaren ger lite tabletter när det gör ont, att det är bra. Men en del har fortsatt att ge tabletter från läkarsidan i välvilja till en person. Men ibland är det personerna, patienterna, som gör fel som går till olika läkare.

Förslaget om att läkare ska kunna kolla om andra läkare skrivit ut mycket piller, tror han kommer göra det svårare att missbruka.

Men det tror inte langaren, Thomas.

– Det här nya förslaget med att de ska kolla vad läkare skriver ut, det kommer inte funka. Det kommer inte att gå i längden eftersom det alltid finns kryphål som man kan komma på. De kan aldrig, aldrig ha koll på det här. Aldrig.

"Vi gick in bakom kassan och tog drogerna"

Runt 65 000 människor i Sverige är läkemedelsberoende. Enligt missbruksutredningen som presenteras i slutet av april beror det på slarviga läkare som skriver ut för mycket läkemedel, att man kan hämta ut beroendeframkallande läkemedel hos olika läkare och den illegala handeln.

Vi har träffat två killar som rånade ett apotek för att få tag på bland annat Tradolan.

#ljud=3036619#

Paloma Vangpreecha & Gurbet Aslan

paloma.vangpreecha@sr.se gurbet.aslan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista