Datalagringsdirektivet

EU kritiserar sitt eget direktiv

1:32 min

Datalagringsdirektivet som alla länder utom Sverige och Österike har infört får nu kritik i en ny EU-rapport från kommisionen.

EU-kommissionären Cecilia Malmström säger att det finns stora brister i datalagringsdirektivet, det handlar om att medlemsländerna gör olika tolkningar av direktivet och att det inte är tillräckligt tydligt om vilka brott som ska omfattas av lagringen.

Läs tidigare:



Nyligen fick Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet igenom att datalagringen skulle skjutas upp ett år eftersom de enligt dem finns stora brister i direktivet. Nu har alltså även EU-kommissionen konmmit fram till det.

– Det var precis det här vi i Vänsterpartiet varnade för, säger Jens Holm som sitter i justitieutskottet.

Kommissionens rapport visar på flera brister. Till exempel är det inte tillräckligt tydligt vilka brott som ska lösa med datalagringen. Från början skulle fängelse krävas för att polisen skulle få ut uppgifterna från nätoperatörerna, men i Sverige har regeringen sagt att det även ska omfatta även bötesbrott, som grooming och olaglig fildelning.

Datalagringen har också inneburit problem i de länderna som infört direktivet. I Tjeckien, Rumänien och Tyskland har landets domstolar visat att direktivet strider mot landets egna lagar.

Kritiken i rapporten kommer inte att påverka det höga skadestånd som väntar Sverige för att datalagringen läggs vilande i ett år. För EU-kommissionen är tydliga med att det ska införas, men att det kan komma att förändras efterhand.

Men även om Sverige skulle få böter på flera hundra miljoner kronor, så spelar det inte någon roll i det här fallet enligt Jens Holm.

– De mänskliga rättigheterna och integriteten är så mycket mer värt än så och det går inte att mäta i pengar.