Rekordmånga piller fastnar i tullen

Handeln av de narkotikaklassade tabletterna tradolan och tramadol sker inte bara via recept man får ut av läkare utan tabletterna beställs väldigt ofta via nätet. En del av det som beställs hamnar hos Tullen på Arlanda, där beslagen ökat rejält sista året.

P3 Nyheters Paloma Vangpreecha träffade Stefan Rydell, biträdande chef på tullen på Arlanda som berättade mer om beslagtagna piller på väg in till Sverige. 

Hon träffade också tullhunden Qvittra. Det klippet kan du se på vår 

– Här har vi Tramadol som vi har beslagtagit, alla är inte till samma person men det är 1760 kapslar. De kom i ett paket, Berättar Stefan Rydell som är biträdande chef på tullen på Arlanda i Stockholm.

Många av Tramadol-paketen som Tullen hittar kommer från Nätapotek eller från Thailand och beslagen har ökat rejält.

– Allt är illegalt och kommer i post och kurir gods och de ökar hela tiden. 2009 beslagtog vi cirka 100 000 tabletter och det var på ett helt år. Kollar man då på 2011 så har vi redan på tre månader gjort beslag på 51000 tusen Tramadol kapslar och tabletter.

Tullen har olika strategier för att hitta Tradolan bland paketen som passerar deras kontroller. De vill inte visa oss hur de gör, men Stefan Rydell säger att avsändaren är något de alltid tittar på. Kommer paketen från vissa länder röntgar man dem och hittar man läkemedel öppnar man paketen och kollar om de är narkotikaklassade.

- Vi beslagtar alltid tabletter då vi vet att de är narkotika klassade, men jag tror inte att vi hittar alla tabletterna för inflödet är jättestort berättar Stefan Rydell

"De hittade honom helt medvetslös och utan puls"

Det är många som missbrukar smärtstillande tabletter som Tradolan och Tramadol och Ninas 19-årige lillebror är en av dem. Hon berättar om dagen då han för första gången erkände sitt missbruk:

#ljud=3039214#

"Nina" vill vara anonym och heter egentligen någonting annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".