1 av 2
2 av 2
Varför kan inte alla få en semla på Kvinnodagen? Foto: Karin Grip / SvD / ScanpixKarin Grip / SvD / Scanpix

En semla för jämställdheten?

Är könskampen föråldrad? Vilka metoder funkar för att skapa rättvisa mellan könen? Och varför ska bara tjejerna på ett fritids få en semla på Internationella Kvinnodagen? 

P3 Debatts  undrar varför kampen för jämställdhet sker på den nya generationens bekostnad?

I dagarna har det varit rubriker om att män får för stor plats i media, vi behöver fler kvinnliga programledare heter det. Man tycker att det måste in fler kvinnor i SVT:s tablåer.

Visst kan det vara bra, men när man börjar ha med tjejer bara för att de är tjejer, då börjar det gå åt fel håll.
För något år sedan arrangerade Kumla kommun en föreläsning med motorcykelföraren Annie Seel.

Alla högstadieelever var inbjudna för att lyssna på Seel som skulle prata om självförtroende, jämställdhet och andra saker vi ungdomar behöver få lyssna på, diskutera om och lära oss kring.
Eller ja, alla och alla, samtliga elever som inte hade snopp skulle gå på föreläsningen.

När jag frågade vår studievägledare, som var den som hade hand om föreläsningen, om varför man stängde ut killarna från föreläsningen fick jag som svar att "den dag vi har ett jämställt samhälle så kommer vi ge även killarna specialriktade saker".

Jag undrade varför man vill motarbeta orättvisan med just orättvisa, men får ett svar man skulle kunna ge en femåring: "Jag förstår att du känner att det är lite orättvist men allt är inte alltid lika."

Nej, men vi går i skolan för att lära oss hur man ska agera för att göra rätt när vi kommer ut i samhället. När man är 15 kan man kanske förstå att det är fel att särbehandla kvinnor och män, men när man är barn är allt som vuxna gör det rätta. Hur fel de än gör.

Så när ett fritidshem på Gotland bara ger  på semmel- och Kvinnodagen för att visa på orättvisorna är det bara käpprätt åt skogen det också.

Gör om, lär ut rätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".