Foto: Ingvar Karmhed / SvD / Scanpix

Får jobba - men inte hyra stuga

"Man känner sig inte välkommen"
1:37 min

För att hyra en stuga i Åre eller i någon av Skistars andra skidorter måste man vara över 20 år - vissa veckor över 23 eller 25. Att var femte person som jobbar där inte fyllt 20 ser de inga konstigheter med.

Men snart kanske man inte får ha den här typen av åldersgränser längre.Den här nyheten kom till tack vare tips från lyssnare. Har du varit med om något som du vill att vi ska berätta om? Skriv till tipsap3nyheter@sr.se

– Om du som 18-åring är välkommen att jobba där och ta ansvar över personer på en arbetsplats, borde de kunna räkna med att folk kan ta ansvar när de är uppe och festar.

Emma Vidarsson har själv jobbat i Trysil, som är en av Skistars skidorter. 

– I liften och så har du ansvar för folks säkerhet och ska få folk att känna sig välkomna. Men det är svårt om man känner att man själv och ens vänner inte är välkomna.

På Skistars hemsida finns en egen flik för åldersgränser. För att hyra en stuga av dem måste minst två personer ha fyllt 20 år, men vissa perioder måste man vara över 23 eller 25.

I praktiken betyder det att många av de som jobbar för Skistar inte skulle ha kunnat komma dit på semester. Hälften av de anställda i Åre är under 23 och var femte har inte fyllt 20 än.

Niclas Sjögren Berg är destinationschef i Åre.

– Det är två helt skilda saker. Är man anställd av oss har vi ett arbetsgivaransvar, och då har vi ett ansvar att se till att man sköter sig på jobbet.

Han säger att det är svårare att hålla efter folk som kommer och hyr stugor av Skistar.

– Erfarenhetsmässigt så har det varit stökigare i de nedre åldersregionerna.

Sådana här åldersgränser räknas inte som diskriminering i lagens mening, men en utredning som regeringen håller på att titta på föreslår att den här typen av åldersgränser inte ska vara okej. Bara i vissa fall ska man kunna göra undantag.

– Det de egentligen säger är att 18-22-åringar inte är välkomna. Jag tycker att det är diskriminering, säger Emma Vidarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".