Foto: Nils Eklund/SR

Längre räckvidd med ny blindkäpp

"Det känns som att hålla i en vanlig käpp"
1:42 min

Synskadade kan snart få ett helt nytt hjälpmedel - det handlar om en slags "virtuell blindkäpp", som Luleå tekniska Universitet har konstruerat.

Den känner av hinder långt innan man slår i dem.
-- Det känns ganska mycket som att hålla i en vanlig käpp faktiskt eftersom jag flyttar käppen mot någonting tills det tar stopp, säger Daniel Innala Ahlmark som är är forskningsingenjör och själv synskadad.

Tekniken bygger på lasersensorer och en dator som skapar ett i realtid uppdaterat tredimensionellt landskap av omgivningen.

Ett landskap som den synskadade manövrerar sig fram igenom med hjälp av en robot vars vita joystick, liten som en pingisboll, fungerar som känselspröt.

Daniel har ledsyn och rör sig i vanliga fall med en riktig blindkäpp.

Men med den virtuella käpp som han och de andra forskarna tagit fram känner han av exempelvis en öppnad dörr på glänt i en korridor - redan på flera meters avstånd.

– Fördelen är att vi inte är begränsade till en blindkäpp som kanske är en och en halv meter lång. Vår virtuella blindkäpp kan vara fem meter eller tio meter, föklarar Kalevi Hyyppä som är professor i industriell elektronik förklarar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".