Dags att avskaffa modetrenderna?

0:30 min

Fler och fler designers uppmanar folk att strunta i trender och uttrycka sin egen stil, samtidigt som tidningarna fortsätter att pressa in våra ideal i en och samma form. Det skriver nya P3 Debatt-medlemmen , och undrar om det inte dags att lägga ner trenderna en gång för alla.

Vad tycker du? Borde vi vi byta ut trendtänket mot egna uttryck, kan de kombineras, eller är trender ett bra sätt att hitta vad man gillar? Kommentera!

Jag känner allt som oftast ett oavbrutet tvång att behöva försvara mitt modeintresse. Ni vet, det där ytliga konsumtionsintresset, där man dömer människovärdet utifrån hur mycket pengar som ryms i plånboken och hur liten rumpa som får plats i de senaste märkesjeansen.

Sorgligt nog är det den bilden många har av modeindustrin. Och tyvärr kan jag inte klandra dem. Inte med dagens ledande modekungar som styr trendvärlden likt vilda alfahannar på grönbete. Enligt mig utnyttjar de en av människans mest grundläggande instinkter, nämligen flockinstinkten.

Det är inte konstigt att modemaffian fått hela svenska folket att svansa efter deras trendtips i Aftonbladets söndagsbilagor och annonskorrumperade bloggar, när de använder rubriker som ”10 saker du inte får missa i vår” och ”så får du den snyggaste strandkroppen”. Det hela bygger på en oro för att missa måstena, att ha den fulaste strandkroppen, att inte vara en i flocken. Exkluderande.

”Strunta i trender. När du klär dig skall du kunna uttrycka din egen personlighet, samtidigt som du skall känna dig bekväm i det du har på dig.” Ungefär så uttryckte sig i princip samtliga designers angående deras nya kollektioner i det första avsnittet av Svt:s modesatsning från i höst. Men trots den mångfacetterade inställningen försöker fortfarande den programledande blondinen under de sista minuterna krampaktigt få ur Bons moderedaktör vilka tre plagg man absolut inte får missa i höst.

Så, i strävan för att få ett så accepterande modeideal som möjligt, kanske det kan vara dags att avskaffa trenderna? Modehusen har redan kommit dit. Det kanske är dags för söndagsbilagorna att följa efter?