På musikfronten inget nytt från Google

1:27 min

Google har inte slutit några avtal för sin nya musiktjänst med musikbolagen än, och det förvånar experter.

Enligt musikindustriforskaren Daniel Johansson ligger Googles musiktjänst i linje med utvecklingen, och skulle kunna stoppa den olagliga fildelningen.Tycker du att vi behöver ännu en musiktjänst? Kommentera!

– Det skulle kunna bli en juridisk process runtomkring det, och på ett sätt vore det bra. Jag tror att båda parter kanske välkomnar det för att avgöra om man behöver ha avtal, säger Daniel Johansson.

Googles musiktjänst skiljer sig från till exempel Spotify. Via Google ska du kunna lagra din egen laddade musik, men frågan är om man kan det utan att Google har ett avtal med musikbolagen.

Än så länge finns inte avtalen med musikindustrin, trots att Google redan släppt en betaversion i USA.

– Just därför att de är så stora, erfarna och dominerande tar de ett beslut att strunta i de här avtalen. En annan aktör kanske hade väntat ett tag och fått de här avtalen.

Daniel Johansson tror samtidigt att det här är utvecklingen, man kommer inte att ta betalt för varje låt man lyssnar på, utan kommer att betala för tjänsterna. På så sätt blir även det som man laddat ner olagligt lagligt.

– Även om det är nedladdad illegalt som det har varit, så blir det legalt eftersom man spelar upp det i musikspelare som Spotify, Wimp eller liknande.