FÖRSVARET

Frivilliga soldater bättre än lumpare

De som nu gör den grundläggande militära utbildningen som ersatte lumpen har bättre testresultat både fysiskt och psykiskt än de som mönstrade 2009 och 2010. Det visar en sammanställning från Rekryteringsmyndigheten.

Hittills har ungefär 3 000 personer gjort antagningstesterna till GMU som ersatt den gamla mönstringen till lumpen. Och kollar man på resultaten för antagningstesterna så har de som nu frivilligt går den tre månader långa soldatutbildning bättre fysik pch psyke än de som mönstrade 2009 och 2010

– I grunden så har vi höjt kravprofilen och många är positiva och förberedda inför det här, säger Major Gregor Lundkvist som är ansvarig för GMU-utbildningen på I19 i Boden.

Men att resultaten hittills varit bättre för de frivilliga, betyder inte att det kommer fortsätta vara så. För precis när frivilligheten är ny kan det locka en grupp extra intresserade som sen försvinner.

– De första rekryteringsomgångarna fungerar mycket som uppsamlingar utav de som redan är intresserade och motiverade att tjänstgöra, säger forskaren Emma Jonsson vid Försvarshögskolan.