Protester mot massavlivade hundar

1:21 min

I Rumänien vill regeringen att man ska avliva sina tre miljoner gatuhundar. Men det är många som är emot förslaget och folk demonstrerar mot det varje dag.

I Rumänien vill regeringen att man ska avliva alla gatuhundar. Men det är många som inte gillar förslaget och demonstrerar mot det varje dag.

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger Lotta Isaksson som är engagerad i den ideella organisationen Dog rescue.

– Presidenten som var borgmästare i Bukarest dödade ungefär 350 000 hundar där på den tiden, och i dag är vi tillbaka i samma antal, om inte mer i Bukarest.

Det finns ungefär tre miljoner gatuhundar i hela Rumänien. Regeringen vill avliva hundarna eftersom de kan ha sjukdomar.

I rumänien hålls det demonstrationer varje dag mot förslaget, och även i Sverige har det hållits flera demonstrationer, arrangerade av bland andra Dog Rescue. Lotta Isaksson tycker att det finns andra lösningar än att avliva hundarna.

– Man måste kastrera hundarna. Alla ägda hundar lever på gatan och de parar sig, och då har vi ännu fler hundar. Kastrera, kastrera, kastrera.

Rumänska regeringen föreslår att lokala myndigheter ska samla in hundarna och sedan avliva dem inom en månad om ingen har hämtat upp dem.

På 80-talet förbjöds hundar i städerna, eftersom landets president försökte få alla att flytta till storstäderna och det blev för trångt i lägenheterna. 

Hundarna har en månad på sig att bli upphämtade i de kommunala platserna, om ingen hämtar dem blir de avlivade.

Vi har försökt kontakta Rumäniens ambassad i Stockholm utan att lyckas.