ALKOHOL

"Jag tror många straffas som jag"

2:17 min

Fler och fler hamnar i fyllecell, den typen av omhändertaganden har ökat med över 30 procent de senaste tio åren. Men många har hört av sig till oss och berättat att de hamnat i fyllecell fastän de inte har varit fulla.

Johanna Sjödin i Stockholm råkade ut för det så sent som i lördags efter att hon försökt planka i tunnelbanan.

--Jag är otroligt upprörd, men jag tror att det är många som blir bestraffnings-LOB:ade, säger hon.  

Om Johanna Sjödin var full eller inte när hon plankade på tunnelbanan vet vi inte. I rapporterna från vakterna och poliserna som omhändertog henne står det att hon var packad.

Själv säger hon att omhändertagandet kändes som ett straff just för att hon plankade och att hon inte alls var särskilt full.

– Jag var påverkad och på glatt humör. Skulle man ta alla som var påverkade som mig, skulle man få ta de flesta en lördagkväll.

I det här fallet står ord mot ord, men oavsett vem som har rätt är det många som upplever att de hamnat i fyllecell på ett orättvist sätt.

Flera personer har skrivit till oss och berättat idag:

"Tydligen hade någon klottrat och polisen tyckte de var lika bra att sätta alla i cell i sex timmar. Varför hade jag jag ingen aning om, man jag hade bara druckit två öl"

"Känslan av att sitta nästan helt nykter en hel natt i ett vaderat rum var så fruktansvärt kränkande att det är svårt att beskriva."

– Man kan inte lagligen LOB:a någon människa som inte är berusad, det är fel, säger Mats Löfving som är länspolismästare i Östergötland.

Han har varit expert i en statlig utredning om LOB, lagen om omhändertaganden, av berusade personer.

Hur ser du på att det finns såna här upplevelser?

– Det där blir väldigt svepande och generaliserande. Men det är viktigt att säga att man behöver inte vara redlös för att bli omhändertagen. Det räcker med att vara berusad och väldigt våldsam.

Hur ska man förklara att fler blir omhändertagna?

– Dels har det blivit lättare att få tag på alkohol. Men vi har också blivit 20 000 poliser i Sverige och vi använder LOB:en förebyggande för att så tidigt som möjligt sortera ut människor som är aggressiva.