JOBB

Brevbärare går i protest

På flera platser i Sverige har brevbärarna börjat gå i trapporna istället för att springa. De protesterar mot dåliga arbetsvillkor, men det innebär också att man följer arbetsgivarens egna regler och det ska visa att man tvingas jobba övertid.

– Det är stressigt, säger Ulrika Nilsson som är brevbärare i Växjö och delar ut post i runt 50 trappuppgångar om dagen.

En stor omorganisation skulle effektivisera Sveriges största arbetsgivare Posten, med drygt 25 000 anställda. Men den har gjort brevbärarnas arbetssituation näst intill ohållbar, enligt fackförbundet SEKO.

Nu har Ulrika Nilsson och hennes kollegor i SEKO Post fått nog av sin dåliga arbetsmiljö och startat Jobba rätt-kampanjen.

Protesten går ut på att man ska följa Postens egna direktiv, det vill säga: 
Inte springa i trapporna. 
Inte cykla mellan portarna, utan gå. 
Inte cykla på trottoarerna.

Det ska visa arbetsgivarna vad som händer om man jobbar rätt, nämligen att man inte klarar av sina arbetsuppgifter i tid.

I Växjö har arbetsgivaren hängt på Jobba rätt-kampanjen. Och även centralt tycker arbetsgivarna att det är fel att de anställda tvingas stressa.

– Vi har sagt att vi inte kan fortsätta med det. Springer man i trapporna blir det fallolyckor och liknande, säger Peter Brännström som är produktionschef på Posten.