"Moralpanik hotar demokratin"

0:31 min

"Vad gör du egentligen framför datorn? Vem pratar du med? Ska du verkligen lägga upp bilder på dig själv?"
Känner du igen diskussionen?
Moralpaniken från stenåldersgenerationen hotar de ungas privatliv. Det skriver medlemmen i senaste P3 Debatt.

Hur mycket ska föräldrar och andra vuxna lägga sig i vad du gör på nätet? Kommentera!

Mycket kan man säga om dagens ungdomars datorvanor, att vi spelar för mycket datorspel, att vi sitter för mycket framför datorn eller att våra sociala liv ersatts av datorn. Det man dock inte kan klandra oss för är våra kunskaper om internet och sociala medier.

Jag minns min tid på Playahead (ett fjortiscommunity som numera är nedlagt), hur jag för min mor inte fick ha en bild på mig själv på min sida. ”Man vet aldrig vad för skumma människor som finns på internet”. Och visst självklart finns det skumma människor på internet, likaså som det finns skumma människor utanför internet.

Första gången jag skulle träffa en från Twitter hörde jag liknande ord, ”vet du ens någonting om den personen?”, ”du har ju aldrig träffat personen förut, det kan ju vara vem som helst”.  Visst kan det vara så, eller så kan det också vara så att personen man är känna via internet visar sig vara en fantastisk person, en person man blir kompis med och inte släpper i första taget?

Den 12 oktober 2007 arrangerade den nuvarande moderata riksdagsledamoten Anton Abele en manifestation i Kungsträdgården mot gatuvåldet – det började som en Facebook-grupp, över 10 000 medverkade sedan på demonstrationen. Då var han 15 år.

Genom att ungdomar som Kissie, Paow och Blondinbella har helt exponerat sitt privatliv på internet har de numera en skara ungdomar som följer varje steg de tar. Tror ni de hade kommit långt med föräldrar som sade ”detta får du inte skriva” eller ”du får inte lägga ut bilder på dig själv”?

Är det du eller dina föräldrar som bestämmer över ditt liv och vilka du kommunicerar med? Vad ger dina föräldrar rätten att inskränka de demokratiska rättigheterna och ditt privatliv?

Självklart ska man som ung tänka innan man exponerar sitt liv, men man ska också ha i åtanke att moralismen inte skall ta över vårt ”sociala” liv. 

Fråga

Mikael Jonsson

Medlem på publikytan P3 Debatt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista