"Det ska anmälas"

Nyheten om webbsändningar har väckt reaktioner och  skriver på sin blogg att rapporteringen har varit felaktig. 
Men inslaget bygger på uppgifter från Myndigheten för Radio och TV.

Kerstin Morast, chef för tillståndsavdelningen på Myndigheten för Radio och TV, säger så här:
– Det finns regler och de har ett syfte. Då tycker jag att man ska följa dem.
Är det rätt att säga att de som inte anmäler till er bryter mot lagen?
– Ja, förutsatt att det är direktsändningar på webben.

Vi har också varit i kontakt med Justitiekanslern, JK. JK är åklagare i mål som rör yttrandefrihet och  som gällde en webbradiosändning.

Utdrag ur beslutet:
"Radioprogram ska enligt 4 kap. 1 § YGL ha en utgivare som utses enligt vad som närmare föreskrivs i lag. Utgivaren ska enligt 3 kap. 13 § lagen (1991:1559) med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden (föreskriftslagen) anmälas till Myndigheten för radio och tv. "

P3 Nyheters reporter ringde också upp Helena Söderman, avdelningschef för tillsynsavdelningen på Myndigheten för Radio och TV som säger så här:
– Bedriver man sändningsverksamhet ska det anmälas till Myndigheten för Radio och TV. Det krävs att man anmäler ansvarig utgivare och sändningsbeteckning. Det vi pratar om är direktsändningar eller tablålagda sändningar som riktar sig till allmänheten.
– Vi stödjer oss på Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden (1991:1559).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista