Det kan bli dyrt utan reseförsäkring

Semesterresan kan bli både smärtsam och dyr om du inte har koll på din reseförsäkring. Varje månad betalar ett tiotal personer själva dyra pengar till SOS International för att få hjälp när de skadar sig eller blir sjuka, för att de inte haft en försäkring som gäller. Och enligt siffror från SOS International så saknar var fjärde svensk mellan 18-26 år en försäkring.

– Jag har ett försäkringskort inom Europa, ifall jag slår ut tänder, bryter benet, blir sjuk och allting, säger Patrik Ramneskog som ska på sista minuten-resa till Turkiet tillsammans med Jörgen Andersson.

De har olika bra koll på vad försäkringen täcker om det skulle hända något.

– Jag har ingen aning om vad jag har för försäkring, säger Jörgen Andersson.

SOS International hjälper till när folk till exempel skadas eller blir sjuka utomlands. Har du en försäkring sköts det via ditt försäkringsbolag. Utan försäkring kan man få hjälp ändå om man betalar själv. Det händer ett tiotal skandinaver varje månad enligt siffror från SOS International. Jeanette Krönlein som jobbar där påpekar att det alltså är dem som haft råd att betala, för det kan bli dyrt, i värsta fall om man behöver ambulansflyg.

– Från Thailand till exempel kostar det över en miljon kronor, säger Jeanette Krönlein på SOS International.

Hon tycker att många har för dålig kunskap om sina försäkringar.

– Jag tror folk vet att de är försäkrade men inte så mycket mer. De vet inte vad försäkringen innehåller.

Många litar på sin hemförsäkring men den gäller normalt bara i 45 dagar utomlands. Det är inte heller säkert att den gäller om man till exempel djuphavsdyker, åker offpist, skadar sig under ett ströjobb, är full eller har tagit droger.

– Man ska tänka på att ha en bra försäkring och inte bara tänka på priset utan också på vad den täcker. Det kan skilja mycket mellan olika bolag, säger Jeanette Krönlein.

Fråga

Var fjärde ung svensk saknar försäkring

* 25 procent av svenskarna mellan 18-26 år saknar hem/reseförsäkring enligt SOS International.

* 130-140 skandinaver per år betalar själva SOS International för att få hjälp. Vad som händer dem som inte har råd vet de inte.

* Tänk på att skaffa en egen hemförsäkring när du flyttar hemifrån. Det är inte säkert att dina föräldrars hemförsäkring gäller för dig då. Jämför och ha koll på villkoren för utlandsresor.

Prisexempel:

* Ambulansflyg från Thailand till Sverige kostar över en miljon kronor.

* Att frakta hem en avliden person i kista kostar mellan 60 000 - 200 000 kronor.

Källa: SOS International

Elin Joleby

Elin Joleby

elin.joleby@sverigesradio.se

#link=315812#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista