Från videon Fest hos Mange.

Youtubehit ledde till skivkontrakt

"Inte meningen att få så många views"
1:15 min

Youtube och andra platser på nätet har blivit en alternativ väg att nå ut med sin musik - utan att blanda in stora skivbolag.

En av sommarens stora hittar började som ett internskämt, men nu har skaparna fått skivkontrakt.

– Vi sjunger. Vi är Mange Makers, säger Didrik Rastbäck.

Han och hans tre vänner Max Henriksson, Peter Balazs och Max Christensson gjorde låten Fest hos Mange som de la upp på Youtube. Sedan dess har låten visats över 2,5 miljoner gånger.

– Det var inte meningen att vi skulle få så många views, tror jag.

Petra Wangler är musikjournalist.

– Det här är en direkt följd av den här strukturella kollapsen som var inom musikindustrin för tio-femton år sedan, säger hon.

– Men när man först har slagit igenom är det en sak, men sedan måste man nå steg två. Att utvecklas som artist, att ta sig vidare, att bli bättre. Och då behöver man oftast hjälp av någon. Det tror jag är nästa trend, att folk hjälper fram unga talanger. Alla kan ju inte bli Justin Bieber, liksom.

Justin Bieber från Kanada fick sitt genomslag när han var 15 år, och visade vägen för andra artister. 13-åriga Rebecca Black la upp en låt på Youtube som snabbt blev omdiskuterad och fick upp till 167 miljoner visningar. Efter ett par mordhot så tog hon bort videon.

Efter att Mange makers la upp sin video har de fått kontrakt på musikbolaget Universal music. Många undrar vem Mange är, men det vill de inte berätta.

– Aldrig, säger Didrik Rastbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".