Skivbutiken - en utdöende art. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Digital musik har gått om skivorna

2:12 min

För första gången så säljs det mer digital musik än skivor, det visar nya siffror från IFPI som är skivbolagens branschorganisation.

Om streamade musiktjänster är vinnarna så är en av förlorarna företaget Dicentia i Kista norr om Stockholm, som producerar musikskivor.

– Vi märker av det försäljningsmässigt, volymerna går ju ner. Kanske inte antalet titlar som ges ut, utan volymen per titel blir mindre, säger Anders Sandström som är VD på Dicentia.

När det gick som bäst på 2000-talet hade Dicentia tre egna fabriker i Sverige som tryckte skivor. De tre blev det till en fabrik och för ett par år sen försvann även den.

– Det finns ingen fabrik kvar, de är borta.

På kontoret i Kista i dag finns bara ett par stora cd-brännare kvar, där de klarar av små beställningar. Resten görs utomlands.

Vad är en typisk order i dag?

– En typisk order ligger på runt 1 000 – 2000 stycken.

Siffrorna från branschorganisationen IFPI gäller första halvåret i år, och för första gången så står digital musik för mer än hälften av försäljningen.

Ludvig Werner är vd för IFPI.

Vad är förklaringen till att det kommer över 50 procent nu?

– Genomslaget för primärt strömmade musiktjänster har varit extremt snabbt i Sverige. Kunderna har tagit till sig den typen av musik extremt snabbt, helt enkelt.

När digital musik blir mer populär så minskar skivförsäljningen, men det gäller inte all skivförsäljning. Det finns tvärtom exempel där skivorna fortfarande säljer bra, säger Anders Sandström på Dicentia.

– Den största musikhändelsen på cd under hela året är ju Melodifestivalen. Och den konsumentgruppen köper uppenbarligen fortfarande cd.

Men det är ändå tydligt att Sverige går mot ett teknikskifte vad gäller musik. Dels visar de nya siffrorna det, och i Stockholm idag frågade vi Fabio Giannuzzi och Anna Lindholm hur de konsumerar - och betalar för - sin musik.

– Jag har Spotify premium. Det är väldigt enkelt och smidigt. Men om det inte skulle finns på Spotify skulle jag köpa en cd-skiva, säger Anna Lindholm.

– Jag gillar inte så mycket att betala för musik. Jag bara lyssnar på musik och när jag hittar ett band jag tycker om, jag bara download, Fabio Giannuzzi.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista