"Låt mormor Ganna få stanna"

1:41 min

Trots att Anna Ottos mormor har fått avslag fem gånger om att få stanna i Sverige så fortsätter familjen att kämpa.

Ganna Chyzhevska är 90 år gammal, dement, har nedsatt hörsel och syn, men det är inte tillräckligt för att få stanna i Sverige - hon ska utvisas till Ukraina.

– Det är inhumant att skicka en dement 90-åring till ett land där hon inte har några anhöriga, ingenstans att bo. Eftersom hon är synhandikappad kan hon inte skilja på en potatis och en lök och äldrevården i Ukraina är baserad på anhörigas goda vilja. Det är omöjligt för henne att klara sig själv där.

34-åriga Anna har både demonstrerat i centrala Stockholm och startat två namninsamlingar som hon ska lämna över till Migrationsverket. Hon tänker inte ge upp hoppet om att hennes mormor Ganna ska få stanna i Sverige - fast lagen säger att för att kunna söka om uppehållstillstånd i Sverige baserat på familjeanknytning ska man ha ingått i samma hushåll fram till att familjen kom till Sverige

– Mina motargument är att nej, min mormor har inte bott tillsammans med oss, men mamma var faktiskt femtio år när vi flyttade till Sverige. Och det är ganska ovanligt att en femtioåring bor med sin mamma.

Men eftersom ärendet ligger hos återvändandeenheten på Migrationsverket som verkställer utvisningar är Annas sista hopp att söka om verkställande hinder.

– Det innebär att beslutet som Migrationsverket har tagit inte kan verkställas, för att mormor inte kan resa till Ukraina av medicinska skäl.

Ganna själv säger att hon vet att hon inte har lång tid kvar att leva - och hon har ingen familj kvar i Ukraina att återvända till.

– Jag kommer hänga mig eller förgifta mig, säger Ganna.

– Jag kan inte sätta min mormor på det planet, säger Anna.

Vi har sökt Migrationsverket för en kommentar utan framgång.